Foto: Örjan Leek/Javier Abalo Aguilar/SVT

Länsstyrelsen granskar oljeläckan efter polisanmälan: ”Måste ställa krav på Hemab”

Uppdaterad
Publicerad

På Länsstyrelsen i Västernorrland är man inte förvånad över att olje- och dieselutsläppet i Härnösand förra veckan har blivit ett polisiärt ärende.

– Det är ett stort och allvarligt utsläpp, säger Anna Bäckman, miljöhandläggare på Länsstyrelsen Västernorrland.

Efter utsläppet av dieselolja från kommunala Hemab förra veckan kräver nu Länsstyrelsen en rapport och förslag på åtgärder från bolaget. Allt syftar till att något liknande inte ska hända igen. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för Hemabs verksamhet.

– De måste redovisa för oss vad som har hänt, hur det kunde hända och vad man ska göra så att det inte ska hända igen. Utifrån det får vi sedan göra vår bedömning om vilka krav vi ska ställa på Hemab, säger Anna Bäckman.

Hemab mitt i utredning

Fredrik Olsson, kommunikationschef på Hemab, menar att en sådan rapport är på gång.

– Vi håller på med utredningen men är i ett tidigt skede, inget specifikt går att säga om det i nuläget. Vi har fullt upp med att hjälpa till med saneringen, säger han.

Vet man om oljeavskiljaren har varnat för en läcka?

– Det är ingenting vi vet i nuläget utan det är också något vi hoppas få svar på efter utredningen.

Lugnare på platsen

Under måndagen meddelade Hemab att räddningstjänsten fortfarande hanterar saneringen av oljan men att arbetet kommer att tas över av Hemab i mitten på veckan.

– Det har lugnat ner sig på platsen, säger Irene Hedlund, affärsområdeschef på Hemab.

Hör Anna Bäckman på Länsstyrelsen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.