Peter Nilsson på Länsstyrelsen i Västernorrland är övertygad om att gråsiskorna har blivit påkörda. Foto: Mikael Lind, montage SVT

Länsstyrelsen: ”Jag är övertygad om att de blivit påkörda”

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal gråsiskor låg döda på vägen mot Gottne.
Nu har Länsstyrelsen en tanke om vad som kan ha skett.
– Sannolikt rör det sig om gråsiskor som har blivit påkörda, säger Peter Nilsson på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Västernorrland har hört talas om fåglarna som hittades döda på Gottnevägen utanför Örnsköldsvik och är övertygad om att de har blivit påkörda.

– Någon har nog kört rakt in i en flock för det är nästan som en flugsvärm. Jag var själv nära att köra på ett gäng, säger Peter Nilsson, som ansvarar för bland annat viltfrågor på Länsstyrelsen i Västernorrland.

– Kommer det en bil i relativt hög hastighet som inte upptäcker dem så är de lätta att köra på.

”De äter något på vägen”

Enligt Mikael Lind, som förevigade den bisarra bilden på fåglarna, var Gottnevägen nygrusat. Och det kan vara en förklaring till varför en så stor flock gråsiskor hade samlats där, menar Peter Nilsson.

– Anledningen till att fåglarna är på marken är väl för att de äter nånting på vägen, jag skulle kunna tro att det är gruset som de är intresserad av.

Rekordmånga rapporter

Varför är de intresserade av gruset?

– Gruset hjälper till i matsmältningen.

Han berättar att det är rekordmånga rapporter om gråsiskor i år. Hittills har det anmälts över 25.000 fynd i landet, varav 700 i länet.

– Ett fynd är ju inte en individ, utan om du ser hundra fåglar är det ett fynd men om du ser två är det också ett fynd, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer