Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården. Foto: Barbro Sellin SVT

Länsverksamhetschefen: ”Väldigt bekymmersamt”

Publicerad

Beskedet om att Mittuniversitetet lägger ner fem vårdutbildningar, däribland barnmorskeprogrammet, kommer inte överraskande enligt kvinnosjukvårdens länsverksamhetschef Marju Dahmoun.

– Men det är förstås väldigt bekymmersamt. Och tråkigt, jättetråkigt, säger hon till SVT Västernorrland.

I höstas beslutade Mittuniversitetets ledning att pausa ett antal vårdutbildningar, däribland barnmorskeprogrammet.

Efter lärosätets översyn av utbudet av specialistutbildningar inom sjukvården har rektor Anders Fällström meddelat beslutet att fem utbildningar försvinner:

Kris för vårdutbildningar på Miun
  • Specialistutbildning Ambulanssjuksköterska
  • Specialistutbildning Intensivvårdssjuksköterska
  • Specialistutbildning Operationssjuksköterska
  • Specialistutbildning Vård av äldre
  • Barnmorskeprogram

Kompetens saknas

Universitetsledningen bedömer att det inte är möjligt att erbjuda utbildning med hög kvalitet eftersom akademisk lärarkompetens saknas.

Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården i Västernorrland, hade redan sedan tidigare huvudbry över hur bemanningen framför allt när det gäller barnmorskor ska kunna säkras i framtiden.

Problemen lär inte bli mindre och färre i och med onsdagens besked från Mittuniversitetet.

”Hade det på känn”

– Beskedet är i och för sig inte förvånande. Vi hade det på känn. Vi har deltagit i processen och försökt påverka utvecklingen. Men det är förstås väldigt bekymmersamt. Och tråkigt, jättetråkigt, säger Marju Dahmoun.

Vad innebär det här för er del?

– Det innebär att vi måste försöka hitta andra vägar för att trygga personalförsörjningen framöver. Vi får till exempel sätta vårt hopp till utökade utbildningsvägar i Umeå och att vi kan rekrytera därifrån. Men det kommer förstås att bli svårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris för vårdutbildningar på Miun

Mer i ämnet