Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Olofsson, dekan vid Mittuniversitetet, kommenterar nedläggningarna Foto: SVT

Mittuniversitetet lägger ner flera vårdutbildningar

Uppdaterad
Publicerad

Mittuniversitetets rektor Anders Fällström har under onsdagen fattat beslut om att lägga ner fem utbildningsprogram, alla med anknytning till vården.

Utbildningarna läggs ner bland annat eftersom universitetet bedömer att det inte är möjligt att erbjuda utbildning med hög kvalitet eftersom akademisk lärarkompetens saknas.

De program som berörs är:

  • Specialistutbildning Ambulanssjuksköterska
  • Specialistutbildning Intensivvårdssjuksköterska
  • Specialistutbildning Operationssjuksköterska
  • Specialistutbildning Vård av äldre
  • Barnmorskeprogram

Vilande utbildningar

Utbildningsprogrammet operationssjuksköterska har inte funnits på universitetet efter läsåret 2014/15 och vård av äldre sedan läsåret 2015/16. Programmen har sedan dess varit vilande eftersom Universitetskanslerämbetet ansåg att utbildningarna hade bristande kvalitet.

Utbildningarna till ambulanssjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska och barnmorska sattes som vilande under hösten 2018 eftersom det saknades lärare.

Klarar inte kraven

Nedläggningen av programmen kommer efter en anhållan från Institutionen för omvårdnad om att lägga ned. Institutionen har analyserat läget och kommit fram till att de inte klarar kompetensförsörjningen, den verksamhetsförlagda utbildningen och kvalitetskraven.

Enligt ett pressmeddelande från Mittuniversitetet finns en plan för hur studenter ska kunna fullfölja oavslutade studier inom specialistutbildningarna ambulanssjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska samt barnmorskeutbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kris för vårdutbildningar på Miun

Mer i ämnet