Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu återupptas antagningarna till sjuksköterskeutbildningarna.

Sjuksköterskeutbildningen tillbaka på Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

Antagningarna till sjuksköterskeutbildningarna på Mittuniversitetet återupptas, men specialiseringar och barnmorska får vänta.

SVT Västernorrland har tidigare kunnat berätta att sjuksköterskeutbildningen vid Mittuniversitetet i Sundsvall stoppade antagningen av nya elever. Samma sak drabbade utbildningarna till ambulanssjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska, barnsjuksköterska och barnmorska.

Orsaken uppgavs vara akut lärarbrist och universitetsledningen tillsatte en utredning och åtgärder för att komma tillrätta med den akuta situationen vid vårdutbildningarna i Sundsvall.

Beslutet att frysa utbildningarna  orsakde en rejäl konflikt mellan Mittuniversitetet och politiker i Region Västernorrland som ansåg att att man inte fått information om stoppet i tid.

63 platser

Nu återupptas antagningarna och till höstterminen finns 63 platser på grundutbildningen. Enligt handlingar från Mittuniversitetet som SVT tagit del av har Mittuniversitetet under hösten och vintern arbetat med åtgärder kring arbetsmiljö och rekrytering. Flera tjänster har tillsatts och därför kan nu utbildningen starta igen.

– Medarbetarna på institutionen för omvårdnad har arbetat fantastiskt hårt och intensivt med rekrytering, arbetsmiljö och kvalitet. Det har gett resultat, säger Anna Olofsson dekan på Humanvetenskapliga fakulteten.

– Den här utbildningen är oerhört viktig för vården både i Västernorrland och Jämtland, säger Lena Asplund, (M), nytillträdd ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämden i Region Västernorrland.

– Det har visat sig att de som utbildar sig på en ort har en tendens att stanna kvar och arbeta i regionen, säger hon.

Inget besked om barnmorskor

När det gäller specialistsjuksköterskeutbildningarna och barnmorska finns ännu inga beslut. Här fortsätter arbetet och besked om dessa kommer senare under året.

Specialsköterskor idag en bristvara inom vården.

– Det här är också ett stort problem , men som jag förstår det tittar man just nu när en utbildning kan komma igång, säger Asplund.

SVT: Men ni har inte fått något besked i den frågan?

– Nej, det har vi inte, säger hon

De drygt 300 studenter som redan studerade vid sjuksköterskeprogrammet i Sundsvall och Östersund berördes aldrig av åtgärderna.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kris för vårdutbildningar på Miun

Mer i ämnet