Foto: Barbro Sellin SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tre män gick genom isen på Älandsfjärden

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagslunchen var fyra personer ute på Älandsfjärdens is och åkte långfärdsskridskor när tre av dem gick igenom isen. De kunde räddas av sin kamrat som lyckades dra upp dem ur vaken.

Klockan 12.30 på tisdagen kom ett larm från SOS Alarm om att tre personer gått igenom isen på Älandsfjärden norr om Härnösand.

– Det var en förbipasserande som såg händelsen och slog larm, berättar Johanna Engström, inre befäl vid Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen.

Olyckan inträffade turligt nog inte mer än en tiotal meter ut från land. 

De tre nödställda fick hjälp av den fjärde skridskoåkaren, Kurre Jonsson, innan räddningstjänsten hann fram. 

Tre ambulanser på plats

Tre ambulanser skickades till platsen och de tre blöta och nedkylda personerna fick sedan en översyn om de behövde ambulanstransport därifrån.

Olyckan skedde i närheten av Ulvvik på norra sidan av Älandsfjärden. Den senaste tidens kyla har lett till blanka och fina isar på många av länets sjöar och havsvikar som lockat ut skridskoåkare.

Men som vanligt med höstisar har den inte hunnit bli så tjock än och rätt utrustning, sällskap och kunskap är livsviktigt vid isfärder.

Tre personer gick genom isen utanför Älandsbro. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer