Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Morgan, Tanja och Claes från Timrå hoppas om framtiden för Merlo-området

Timråbornas önskan när Merlo slott ska säljas: ”Låt parken förbli öppen”

Uppdaterad
Publicerad

SCA har ju bestämt sig för att sälja anrika Merlo Slott i Timrå. Vi frågade ett antal Timråbor om hur de ser på Merlos framtid och en sak var de flesta överens om: förhoppningen att den stora parken runt slottet ska förbli öppen för allmänheten.

Enligt den mäklarfirma som ska sälja slottet på uppdrag av SCA, kommer det utannonseras i början av september.

Vi plockade ut tre av de röster vi fångade i Timrå – hör vad Claes, Tanja och Morgan tänker, tycker och hoppas på när det gäller Merlos framtid.

Merlo slott

Merlo slott uppfördes 1883–1885 i Timrå socken av Fredrik Bünsow, en av Sveriges sågverkspatroner och byggdes som sommarbostad åt honom. Arkitekter var Isak Gustaf Clason och Fritz Eckert. Bünsow uppförde även Bünsowska huset på Strandvägen i Stockholm.

År 1924 överläts slottet till Skönviks AB och användes som permanent bostad för bolagscheferna åren 1925–1929, och fram till 1951 av chefer inom SCA. Sedan 1951 har Merlo slott använts som SCA:s arkiv även om man till stor del har bevarat byggnadens ursprungliga utseende.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.