Nu ska Merlo slott i Timrå säljas – titta in i den unika byggnaden

Uppdaterad
Publicerad

Det hör inte till vanligheterna att slott är till salu, men nu säljer skogsbolaget SCA Merlo slott i Timrå.

– Vi för diskussioner med en mäklare och vi hoppas att det snart kommer ut på marknaden, säger Anders Edholm på SCA.

Merlo Slott i Timrå har under de senaste 70 åren använts som centralarkiv åt skogsbolaget SCA, men nu flyttar man det 6 000 hyllmeter stora arkivet söderut och slottet kommer att säljas.

– Slottet har kommit med historien och vi hoppas kunna hitta en köpare som tar väl hand om det och hittar en bra verksamhet säger Anders Edholm, kommunikationsdirektör.

Sommarbostad åt träpatron

Slottet byggdes som sommarbostad åt träpatronen Fredrik Bünsow. Från 1885 och 40 år framåt använde han och familjen med fru och fyra barn huset som ”sommarstuga”.

Huset har tre våningar, arton rum och en stor trädgård. På andra våningen finns en sal med drygt sju meters takhöjd som påminner om en medeltida riddarsal.

Vad kostar ett slott?

Det blir mäklarföretaget Christies som får uppdraget att sälja. ”Sveriges ledande lyxmäklare”, titulerar de sig. Utgångspriset för Merlo slott är inte bestämt än.

Följ med in i slottet i videon.

Det här är Merlo slotts historia

Merlo slott byggdes under åren 1883-1885 av den tyskfödde grosshandlaren och träpatronen Fredrik Bünsow.

Slottet påminner om en tysk riddarborg i minatyr och användes som sommarhus av familjen för att på 1920-talet bli tjänstebostad för direktörer i Skönvik AB och senare SCA.

1951 började byggnaden användas som arkiv av SCA. Här finns en unik dokumentation av Norrlands industrihistoria, från järnbruksrörelsen i slutet av 1600-talet till idag.

Arkivsamlingarna kommer från många enskilda bolag i norra Sverige som har haft verksamheter baserade på naturtillgångar som skog och vattenkraft.

Centralarkivet finns tillgängligt för forskare, och flyttar nu till Bromma.

Det brukar hållas visningar för allmänheten på slottet men under 2022 hålls inga visningar. Besökare är välkomna till parken på egen hand.

Källa: SCA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.