Under onsdagen besöker Smittskyddsinstitutet Domsjö Fabriker.

Legionellaproven analyserade

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsinstitutet meddelade under onsdagen att det är Domsjöfabriker som är smittkällan i det fall där en äldre person avlidit i legionärssjukan.

I dag träffas representanter från Smittskyddsinstitutet, Domsjöfabriker, Örnsköldsviks kommun och länsstyrelsen för att utreda legionellasmittan.

För att undersöka sambandet mellan legionellastammen från patienten och legionellastammar från bioreningen har så kallade typningsanalyser utförts – och resultatet visar på ett samband.

Legionella

– Våra analyser visar att bakterierna är av samma typ, säger Caroline Schönning, mikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet.

– Exakt hur personen har smittats kommer vi nog aldrig att få veta. Att insjukna i legionärssjuka är ovanligt och det krävs att en rad olyckliga omständigheter föreligger, konstaterar smittskyddsläkare Hans Boman.

Domsjöfabriker har i flera år haft problem med legionellabakterier i sin bioreningsanläggning. Hösten 2010 blev fem personer smittade och en kartläggning sommaren 2011 visade på höga halter av legionellabakterier i Örnsköldsviksfjärden.

I höstas meddelade fabriken att man kommit till rätta med legionellaproblemen genom förädringar i reningsprocessen, men nu har problemen alltså återkommit. Den delen av bioreningen som har kontakt med luft och där legionellabakterierna finns har nu stängts ner och det oklart när den kan öppna igen. Varför problemen återkommit har Domsjöfabriker inget svar på.

Enligt Smittskyddsinstitutet ska det inte finnas några risker med att vistas i området kring fabriken.

– Nej, man behöver inte oroa sig, säger Caroline Schönning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Legionella

Mer i ämnet