Legionellan försvann

Uppdaterad
Publicerad

Ett stopp av en del av den biologiska reningsprocessen vid Domsjöfabriken i Örnsköldsvik under sommaren har gjort fler utbrott av legionellabakterier vid anläggningen närmast omöjliga.

– Risken att smittas av legionellabakterier från Örnsköldsviksfjärden bedöms nu som mycket låg, kommenterar VD Lars Winter i ett pressmeddelande.

Representanter från Domsjöfabriken höll en presskonferens under onsdagen där man berättade om projektet som genomförts i samarbete med Örnsköldsviks kommun.

Legionella

Flera utbrott av legionella har tidigare skett där smittan uppstått i fabrikens bioreningsanläggning.

Mycket låg smittorisk

Delar av den biologiska reningen stod under juni månad helt stilla, och provtagning har därefter gjorts på flera provpunkter i Moälven och Örnsköldsviksfjärden.

Provresultaten är entydiga: legionellaförekomsten har minskat kraftigt och smittorisken bedöms nu som mycket låg.

– Trendbrottet kom när vi stängde den aeroba delen av reningen. Det var också den enda åtgärd som vi såg som möjligt att genomföra för att minska smittorisken. Vi kunde dock inte ana att det skulle gå så fort från det att vi ansökte om stängningen till dess att så här låga värden kan redovisas, säger företagets miljöchef Patrik Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Legionella

Mer i ämnet