SVT Nyheter Västernorrland har i veckan fokus på skolmiljön. På kort tid har två skolor i Sundsvall stängts på grund av för dålig inomhusmiljö och kommunen medger att det finns en så kallad underhållsskuld för många skolbyggnader.
Grus istället för asfalt
På Norrflärkeskolan utanför Örnsköldsvik har barn och vuxna kämpat i många år för en bättre skolmiljö. Fönstren på skolans övervåning är sedan flera år igenbommade efter att karmarna ruttnat, lekredskap har tagits bort men inte ersatts och asfalten på skolgården har rivits upp men inte återställts.
– Det började med att man tog bort leksakerna man ansåg vara slitna – och det är fyra år sedan. Sedan dess har vi föräldrar försökt att få till leksaker, barnen har skrivit brev till kommunen och framfört att man vill ha något meningsfullt att göra på rasterna. Men det har inte hänt så mycket, säger Maria Boström från skolans föräldragrupp.
Önskar klätterställning – och asfalt
William Wilke, elev på skolan, beskriver sin önskelista för utemiljön:
– Asfalterat, fler cyklar, klätterställning och en sarg som går att använda.
Bristen på lekredskap slår extra hårt mot barn med funktionshinder. Det konstaterar Veronica Nilsson mamma till Wilma åtta år.
– Innan min dotter fick sin minicross var hon ofta inomhus – hon kunde inte vara ute. Det finns inget för henne här.
– Vi skulle ha fått hit en fågelbosgunga och det är väl två år sedan, men ännu ser jag ingen sådan gunga, säger Veronica Nilsson.
Löften om bättre skolgårdar
I samband med valet var samtliga politiska partier i Örnsköldsvik överens om att skolornas utemiljöer behövde åtgärdas. 2014 gjordes en akutinventering där man tog tag i det värsta.
– Vi har en ganska stor lista att beta av och det kommer att ta ett tag innan vi har betat av alla skolor. Vi har byggt upp ett behov under många år. För att behålla händer i vården sköt vi på underhåll och nu har vi det att ta tag i, konstaterar Glenn Nordlund (S), kommunalråd i Örnsköldsvik.
Väntan: 15 år
Enligt kommunen kommer det att ta 10-15 år innan alla skolor är åtgärdade.
– Då är det ganska många generationer barn som går förbi här som aldrig kommera tt få uppleva det, säger Maria Boström.
– Det vore ju roligt om vi på landsbygden också fick någonting. I stan finns det ju tätare med lekparker. Här finns det inget annat och barnen är ju på skolan och leker även på fritiden, säger Victoria Nilsson.
Kommunen har dock lovat att grusytan utanför Norrflärkeskolan ska åtgärdas innan hösten, men den luttrade föräldragruppen tar inte ut någon glädje i förskott.
– Vi får väl se vad som händer i slutändan.