Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Sjukvårdspersonalen bör få ägna sig åt att hjälpa männmiskor som behöver hjälp och vård i stället för angiveri, säger Ina Lindström Skandevall (L), representant för Liberalerna i Västernorrland. Foto: SVT

Liberalerna i Västernorrland: Stoppa förslaget om anmälningsplikt för sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett lagförslag från regeringen som härstammar från det så kallade Tidöavtalet ska kommuner, sjukvård och myndigheter bli skyldiga att anmäla papperslösa flyktingar som de kommer i kontakt med till polisen och Migrationsverket.

Nu vill Liberalerna i Västernorrland att regionen protesterar mot den så kallade anmälningsplikten för sjukvården – se och hör Ina Lindström Skandevall (L) här.

Flera andra regioner i landet – bland andra Stockholm, Skåne och Västra Götaland – har skrivit till regeringen och protesterat mot lagförslaget.

Nu vill alltså Liberalerna i länet att Region Västernorrland gör detsamma.

”Människor som kommer till sjukhusen för söka vård ska inte behöva oroa sig för att bli angivna. Förslaget strider mot den lagstadgade principen att alla människor har rätt till vård som inte kan anstå. En anmälningsplikt för vårdpersonal skulle också gå på tvärs med vårdpersonalens krav på tystnadsplikt och patientsekretess. Vi vill inte ha en sådan ordning”, skriver länsförbundets Camilla Nilsson i ett pressmeddelande.

Undantag

”Tidöavtalet öppnar upp för undantag för exempelvis sjukvården. Jag tycker vi ska vara tydliga med att det undantaget ska gälla”, fortsätter hon.

Det undantag Camilla Nilsson hänvisar till när det gäller sjukvården är det som lyder under kategorin ”vård som inte kan anstå” – se faktarutan här under.

I klippet ovan vidareutvecklar partikamraten Ina Lindström Skandevall Liberalernas resonemang i frågan på länsnivå.

Vård som inte kan anstå

– Akut vård och behandling (omedelbar vård)

– Vård och behandling av sjukdomar och skador där även en måttlig fördröjning kan innebära allvarliga följder för patienten

– Vård som kan motverka ett mer allvarligt sjukdomstillstånd

– Vård för att undvika mer omfattande vård och behandling

– Vård för att minska användningen av mer resurskrävande akuta behandlingsåtgärder

– Vård som är följdinsatser av vård som getts

– Vård för personer med särskilda behov (tortyr, allvarliga övergrepp, trauma) bör bedömas särskilt omsorgsfullt.

Papperslösa har i dag rätt till vård som inte kan anstå. Vad gäller barn omfattas dessa av samma rättigheter till vård som de barn som är folkbokförda i Sverige.

(Källor: Vårdgivarguiden, Socialstyrelsen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.