• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Hör journalisten Stig Nahlbom i Stöde berätta om sitt möte med en 16-årig Lill-Babs inför hennes debut på det klassiska danspalatset Wivex i Sundsvall. Foto: Ragnar Ivarsson

Lill-Babs största dröm som ung: att få uppträda på Wivex

Uppdaterad
Publicerad

I en tidningsintervju i Ljusdalsposten 1954 berättade en ung Barbro Svensson om sin högsta önskan: att få sjunga på Wivex i Sundsvall. Så blev det – och resten är som det heter historia. Hör berättelsen bakom Lill-Babs Wivexframträdande i klippet här intill.

I SVT-programmet ”I kväll på stan” 1979 berättar förre Expressenjournalisten och Stödebon Stig Nahlbom som i början av 1950-talet jobbade på Sundsvalls Tidning om hur det gick till när den då 16-åriga och helt okända sångfågeln Barbro Svensson från Järvsö bokades in för ett framträdande på klassiska danspalatset Wivex i Sundsvall.

Tipsade om artikel

– Min kollega Stig Ehnebom på Ljusdalsposten hörde av sig och ville sälja in en artikeln med en intervju med en ung tjej som just vunnit en talangtävling på orten. Vi tog artikeln, och i slutet av intervjun får hon frågan om vilken hennes största dröm är. ”Att få uppträda på Wivex i Sundsvall”, blev svaret, berättar Stig Nahlbom i programmet.

Bokades in med tvekan

Nahlbom som själv var musiker och uppträtt på Wivex flera gånger kände ägaren Claes Claesson väl och tipsade honom om den unga sångtalangen från Hälsingland. Claesson var inte överentusiastisk men till sist bokades fröken Svensson ändå in.

– Jag mötte henne på tågstationen, visade henne till hotellet och på kvällen uppträdde hon på Wivex, berättar Stig Nahlbom.

Gick spelningen bra?

– Den gick mycket bra, ler Nahlbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.