Linn friskförklarades – utan att träffa läkare

Uppdaterad
Publicerad
Patienterna som står i kö till ADHD-behandling i Västernorrland friskförklaras genom att landstinget skickar ut ett brev med budskapet: ”Du mår bättre nu”.

Köerna till psykiatrin vid länssjukhuset i Sundsvall är rekordlånga. Särskilt när det gäller patienter som väntar på ADHD-utredning. Men när Östersunds sjukhus tog tag i saken för två och ett halvt år sedan gjorde man det genom att genomföra fler utredningar. I Västernorrland gör man tvärtom.

Väntade sig frisk

24-åriga Linn Coox hade väntat i tre år på en ADHD-utredning när vi träffade henne för en tid sedan. Nu har hon fått besked att hon är frisk.

Problemet är att hon aldrig träffat någon läkare.

– Det står här i brevet att jag mår bättre. Men hur kan dom veta det? Jag har inte träffat någon läkare och min situation ser precis likadan ut nu som sist jag träffade en läkare, berättar hon för SVT Mittnytt.

Fick remiss 2011

Första gången en läkare skrev in orden ADHD i en journal om Linn Coox var 2008. En tanke om att det kanske var där hennes problem låg.

Journalerna har blivit många många sedan dess men till sist – i december 2011 fick hon så en remiss – med beskedet om att hon skulle få en fullständig ADHD-utredning.  Det var också senaste gången hon träffade en läkare i frågan.

Nu avfärdar landstinget henne, och den remiss hon fått till en utredning, i tre korta stycken.

”Det är inte mänskligt”

– Det är en förfärlig situation för henne. Hon måste ju få ett besked. Det här är inte mänskligt. Linn har rätten att få sin sak prövad, säger Björn Hoffman, vice ordförande i Attention Sundsvall/Timrå.

Attention är en ideell intresseorganisation med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, däribland människor med ADHD. Björn Hoffman är upprörd när han får höra hur landstinget behandlar sina unga patienter.

– På det här sättet lämnar man ju folk i sticket. Dom har väntat på utredning länge och bara plocka folk så här är helt fel. Dom som inte får diagnos nu kan få ett mycket besvärligare liv på grund av det här. Det luktar tjänstefel, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ADHD

Mer i ämnet