Mats Hellhoff i en intervju i SVT i höst

(SD) vill inte kännas vid sina uttalanden i sjukhusdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Västernorrland säger sig aldrig ha förordat en nedläggning av Sollefteå sjukhus. Det är något media hittat på, hävdar partiet. SVT Västernorrland har granskat partiets uttalanden i frågan.

Bakgrunden är att Sverigedemokraterna överraskande bytte fot och röstade nej till en nedläggning av BB och kvinnosjukvården i Sollefteå när frågan var uppe till beslut i landstingsstyrelsen för en dryg vecka sedan.

”Det har media hittat på”

Sverigedemokraterna hävdar nu att man inte bytt fot och att  man aldrig föreslagit en nedläggning av Sollefteå sjukhus. Vid den stora sjukvårdsdebatten i Sollefteå i förra veckan sa partiets gruppledare Mats Hellhoff:

– Vi har aldrig föreslagit en nedläggning av Sollefteå sjukhus. Det är något som framställts i media.

Läs också: Hellhoffs kommentar till (S) utspelet

Titta på klippen

SVT Västernorrland har granskat partiets uttalanden i frågan. Titta på de tre klippen i videon och döm själva om Sverigedemokraterna far med osanning eller inte.

1) Vid den stora sjukhusdebatten i fredags säger Mats Hellhoff att man aldrig föreslagit en nedläggning av Sollefteå sjukhus och att media fått det om bakfoten.

2) I en intervju i SVT Västernorrland i september i år säger Mats Hellhoff budskapet att all specialistsjukvård bör flyttas från Sollefteå sjukhus.

3) När landstinget med stor majoritet i april förra året  beslutade om det sparbeting på landstinget som bildar  bakgrunden till den intensiva sjukvårdsdebatten som pågår just nu, argumenterade Sverigedemokraternas Mats Hellhoff för en flytt av all specialistsjukvård från Sollefteå. Partiet förordade en flytt av sjukvården till Sollefteå och Örnsköldsvik före en skattehöjning som enligt partiet skulle slå mot låginkomsttagarna.

Skriftliga uttalanden

Till dessa uttalanden ska läggas det som Sverigedemokraternas skrivit i frågan.  På partiets hemsida på nätet finns flera dokument som går att ladda upp när denna artikel publiceras. Där finns bland annat detta uttalande:

”Vi föreslår därför att Sollefteå sjukhus läggs ned – alltså att specialistsvården flyttas till Örnsköldsviks och Sundsvalls sjukhus och att Sollefteå sjukhus ersätts med en dygnetruntöppen närakut i samarbete med en vårdcentral.”

I uttalandet definierar SD dessutom att en flytt av specialistsjukvården är liktydigt med en nedläggning av sjukhuset. Argumentationen och formuleringarna återupprepas i följande pressmeddelande i vilket det uppges att Ångermanland är för litet för två sjukhus.

Vidare kan konstateras att Sverigedemokraterna även förordar en flytt av specialistsjukvården från Sollefteå i sin landstingsplan. Det framgår på sidan åtta i planen.

I sitt förslag till landstingsbudget för 2016, slutligen, vill man spara 140 miljoner på Sollefteå sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet