Foto: SVT

Ljungan restaureras för fyra miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska nedre delen av Ljungan restaureras för fyra miljoner kronor. Tanken är att i så stor utsträckning som möjligt återställa älven efter de rensningar som gjordes under flottningsepoken och på så sätt skapa bättre förutsättningar för lax och havsöring.

Det handlar om den mest omfattande återställningen av Ljungan nedanför Viforsens kraftverk efter flottningsrensningen som pågick under perioden 1820 till 1960. Tanken är att gynna den biologiska mångfalden och framförallt utöka och förbättra lek- och uppväxtområden för lax och havsöring.

– En ökad produktion innebär ju ett bättre fiske i framtiden, det är svårt att bedöma hur mycket bättre men säg 50 procent, menar Kenneth Ottosson, fiskerikonsulent och ansvarig för projektet på Sundsvalls kommun.

Ljungan restaureras

Spektakulär ansiktslyftning

Det blir en spektakulär ansiktslyftning för Ljungan, bland annat ska man använda helikopter för att placera ut stenar och grus i älven. Totalt handlar det om tvåhundra lastbilslass med grus och sten som ska ut i älven och tanken är att inte bara genomföra en återställning utan att även skapa en förbättring jämfört med den ursprungliga miljön. Kennet Ottosson är övertygad om att resultatet kommer att bli bra.

– Det här åtgärdsförslaget bygger på en omfattande kartläggning som skett i samverkan med Statkraft, där vi har pekat ut lekområden och var uppväxtområdena finns, vi utgår från inventeringen och försöker åtgärda flaskhalsarna och då är vi säkra på att det kommer att ge effekt, säger han.

Fyra miljoner

Projektet har en budget på drygt fyra miljoner kronor och bland finansiärerna finns Statkraft som reglerar älvsträckan, Sundsvalls kommun och de berörda fiskevårdsområdena. Nu väntar man bara på klartecken för pengar från EU.

– Finansieringen är inte helt klar, vi har två miljoner, så åtgärder kommer att kunna utföras hur det än går, men vi har också ansökt om två miljoner ur EU:s havs- och fiskerifond och jag räknar med att vi kommer att få även de pengarna, säger Kenneth Ottosson.

Nöjd intressegrupp

Hösten 2017 ska arbetet vara klart och förhoppningen är att betydligt fler lax och öringsungar än idag ska växa upp i älven. Leo Oras som representerar intressegruppen Ljunganfiskarna är nöjd:

– Det känns toppen, det här har vi längtat efter i många decennier och får vi en ökad reproduktion av lax och havsöring så får vi naturligtvis ett bättre fiske också, konstaterar han och tror att även de som är skeptiska kommer att acceptera förändringarna när de ser resultatet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungan restaureras

Mer i ämnet