Restaureringen av Ljungan fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun får över två och en halv miljoner kronor från Jordbruksverket för att förbättra miljön för fisken på sju platser i Ljungan.

Sundsvalls kommun går tillsammans med bland annat Jordbruksverket, Länsstyrelsen och Ljungans Sportfiske in för att finansiera projektet Biotopvård Ljungan. Totalt sett kommer det att kosta cirka 4,2 miljoner kronor och Jordbruksverket går nu in och bidrar med cirka 2,5 miljoner av dem. Bidraget finns i ramen om EU:s havs- och fiskeriprogram för att återställa biologisk mångfald.

– Det känns fantastiskt roligt att Jordbruksverket ser utvecklingspotential i detta projekt och har samtidigt ambition att förbättra möjligheterna till en naturlig laxstam, säger Anders Erlandsson, friluftsstrateg Sundsvalls kommun på kommunens hemsida.

Mer lax och öring

Målet är att återställa vattenmiljöer genom att med hjälp av grävmaskin och helikopter lägga ut sten och lekgrus på sju fiskeplatser i Sundsvall.

– Avsikten är att förbättra den akvatiska miljön och på längre sikt öka den naturliga förekomsten av lax och havsöring, säger Kenneth Ottosson, fiskerikonsulent på Sundsvalls kommun på kommunens hemsida.

Fem platser i år

Grenforsen och Nolbyströmmen återställdes under förra året och är i princip klara. Under 2017 återstår det att ta hand om Krokforsen, Stocken, Allstaforsen, Västbo och Dingersjöforsen under förutsättning att vattenförhållandena är lämpliga. 

– Vi satsar på fisket för att det är bra för sundsvallsborna, men även för besöksnäringen. Vi önskar också att fler ser möjligheten att jobba med fiske gentemot besöksnäringen och att arbetstillfällen skapas inom denna näring, säger Åsa Ulander, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden på kommunens hemsida.

Det resterande arbetet planeras att sättas i gång vecka 36 och pågå till och med vecka 40.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljungan restaureras

Mer i ämnet