Ljunganviruset tros orsaka fosterdöd

Uppdaterad
Publicerad

Ett virus som upptäckts hos gnagare nära Ljungan i Medelpad kan orsaka dödsfall hos människofoster. Det visar en pilotstudie som letts av Bo Niklasson, professor i virologi. Även samband mellan antalet gnagare och fosterskador och barndiabetes har dokumenterats.

Det började för tio år sedan med en död sork i Matfors, i närheten av Ljungan. Skogssorken är den naturliga bäraren av ljunganviruset. Professor Bo Niklasson upptäckte viruset som fick sitt namn efter fyndplatsen. Nu visar hans en pilotstudie att viruset kan ligga bakom tidigare oförklarade fall av fosterdöd.

– Vi har undersökt tio fall av fosterdöd under graviditetens vecka 28 eller senare. I fem av fallen hittade vi Ljunganvirus i moderkakan och i fyra av dessa fanns viruset även i det dödfödda barnet. Tjugo kvinnor med normala graviditeter var kontrollgrupp och i denna var samtliga smittfria, säger professor Bo Niklasson, forskningschef på Apodemus i ett pressmeddelande.

Viruset är en så kallad zoonos, vilket innebär att det överförs mellan djur och människor. Smittan orsakar flera sjukdomar hos gnagare och kan förklara varför sorkar och lämlar med några års mellanrum dör i stora mängder.

Forskargruppen menar att det finns ett samband mellan förekomsten av gnagare i naturen och antalet fall av fosterdöd sent i graviditeten.

Ljunganviruset tros också orsaka fosterskador. Gravida möss som infekterats med viruset och samtidigt utsatts för stress har fått både döda och missbildade ungar.

Det går än så länge inte att testa om en gravid kvinna bär ljunganviruset, men då små gnagare bär smittämnet rekommenderas gravida kvinnor att undvika kontakt med vilda gnagare.

Viruset finns hos flera sorters gnagare, både i Europa och Nordamerika.

Även vad gäller barndiabetes, dvs diabetes typ 1, finns ett samband. Skogssorkar har visar sig kunna få diabetes, och de sjuka sorkarna bär också på ljunganviruset. Det är första gången man hittat diabetes hos vilda djur i naturen, berättar Niklasson.

Förekomsten av diabetes varierar över tid, och det antal människor som drabbas av diabetes följer antalet sorkar i naturen i det aktuella området. Det påvisades i Medelpad redan på 1980-talet och bemöttes i Sverige med viss skepsis.

Bo Niklasson har tidigare isolerat virusen bakom ockelbosjuka och sorkfeber.

Forskarna vill även undersöka om plötslig spädbarnsdöd har koppling till ljunganviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.