Monika Lindberg som har en autistisk son möter Elina Backlund Arab (S) som är psykiatriansvarig i region Västernorrland. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Region Västernorrland om de långa köerna till BUP: ”Vi ska få ordning på det här”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer löftet om en satsning på barn och unga med psykisk ohälsa i Västernorrland. Ansvarig politiker lovar att ta itu med problemet – men säger samtidigt att det kommer att ta tid.

Siffrorna är illavarslande. Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, är bland de längsta i landet. Förra året vände sig vart tjugonde barn i länet till BUP för att få hjälp. Bara 34 procent av utlovade 90 procent får hjälp inom 90 dagar.

Leva upp till vallöfte

Elina Backlund Arab (S) är vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd och ytterst ansvarig för psykiatrin i länet. I höstas gick hon till val på att lösa psykiatrikrisen i Västernorrland, särskilt för barn och unga.

– Det står jag fast vid. Vi har en långsiktig plan men det kortsiktiga målet är att lösa problemet här och nu så att de unga och deras familjer får den hjälp de behöver, säger hon.

Tidigare insatser

Ett initiativ som tagits i regionen är en politisk arbetsgrupp som ska omfördela ansvaret inom barn- och ungdomspsykiatrin i länet. Enligt Backlund Arab är trycket på BUP stort eftersom de tar emot alla sorters patienter.

Målet är att BUP ska bli en specialistenhet för de svåraste fallen, och att den psykiska ohälsan ska fångas upp tidigare medan problemen är förhållandevis lindriga. Det ska ske inom primärvården, socialtjänsten och skolan.

Kommunerna får nyckelroll

Elina Backlund Arab medger att det inte låter sig göras så lätt. Primärvården styr regionen själv över, men inte kommunerna.

– Vi behöver fundera på hur vi skapar en modell som innebär att regionen och de sju kommunerna i länet kan jobba med det här gemensamt.

Den långsiktiga planen kräver ett samarbete som kommer ta tid, menar hon.

– Målet är att få till en fungerande vårdkedja för barn och unga. Att stärka det förebyggande och att stärka de tidiga insatserna så att färre behöver söka sig barnpsykiatrin och BUP.

I klippet ovan möter Elina Backlund Arab (S) Monika Lindberg, mamma till en autistisk son, som undrar om de politiska löftena kommer att bli verklighet.

Fotnot: Monika Lindberg är ersättare för socialdemokraterna i Sundsvalls kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Mer i ämnet