Lönnelid krävs på fyra miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Ägarparet bakom konkursade Lönnelid Industrier i Sundsvall krävs nu på drygt fyra miljoner av finansbolaget Prioritet Finans.

Tvisten om ett gammalt lån från 2011 är avgjord sedan Högsta domstolen nyligen nekat paret prövningstilltånd. Skulden från 2011 som uppgick till drygt 1,9 miljoner har under rättsprocessen stigit till 4,5 miljoner inklusive ränta. Rättegångskostnaderna oräknade.

Segdragen tvist

Lönnelid Industrier byggde friggebodar och var det framgångsrika företaget som oväntat, sommaren 2011, såldes till nya ägare för en (1) krona. Turerna blev många och företaget begärdes några månader senare i konkurs. De ursprungliga ägarna har sedan dess varit indragen i en segdragen rättsprocess om ett lån.

Enligt den ursprungliga stämningen till Göteborgs tingsrätt hade byggvaruhuset Bauhaus fakturerats för ett stort antal friggebodar som aldrig levererades. Bauhaus fick fakturorna men inga stugor.

Prioritet Finans var Lönnelids factoringbolag och hade betalt fakturabeloppen i förskott. När sedan Bauhaus vägrade att betala vände sig Prioritet Finans till Lönnelid Industrier för att få tillbaka sina pengar.

Skulden dubblad

Den ursprungliga skulden var nära två miljoner men har idag med räntekostnader stigit till 4,5 miljoner kronor.

Ägarparet som drev Lönnelid industrier har dock uppgett att de försvunna friggebodarna stals och att de inte kunde göras ansvariga för att friggebodarna aldrig levererades. Dessutom har de hävdat att Prioritet Finans gjort sig skyldig till vårdslös kreditgivning eftersom de ursprungligen fick låna pengarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönnelid Industrier

Mer i ämnet