Lotta Rudholm centra för flickor öppnar i Sydafrika

Publicerad

Dödsmisshandeln av Lotta Rudholm, från Härnösand, har satt fokus på våld mot kvinnor, både i Sverige och långt utanför landets gränser.

Det är hjälporganisationen Socionomer utan gränser som, i samråd med Lotta Rudholms familj, bildar en stiftelse – Insamlingsstiftelsen – som ska arbeta med opinionsfrågor och utbildning. 

– Det är för att kunna gå ut och föreläsa för ungdomar i skolan och det ska byggas upp ett kvinnohus i Stockholm där det ska samverkas mellan sjukvård, socialtjänst och polis, säger Camilla Rudholm som är Lottas syster.  

Det kommer även att, varje år, delas ut ett pris till Lotta Rudholms minne till någon som gjort ett bra arbete mot våld mot kvinnor. 

Läs mer om dödsmisshandeln av Lotta Rudholm.

Hem i Sydafrika 

I Kapstaden i Sydafrika pågår just nu ett arbete för att starta ett centra för flickor och kvinnor - Lotta Rudholm Woman and Girl Center. 

Enligt Socionomer utan gränser är  problemet med våld mot flickor och kvinnor stort i Sydafrika och Maria Hallenius Henrysson tycker därför att är fantastiskt att utveckla en verksamhet där.

– Den största målgruppen kommer att vara flickor mellan 3-18 år. Men alla kvinnor kommer att vara välkomna, säger Maria Hallenius Henrysson, generalsekreterare för Socionomer Utan Gränser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet