Lagen kom 2009 och sen dess har mycket av debatten kommit att handla om vägning av kissblöjor, vinster som försvunnit utomlands och riskkapitalbolag som sysslar med smart skatteplanering av offentliga pengar.
Lagen håller nu på att utredas – men klart är att barn- och äldreminister Maria Larsson vill höja tempot. Hon och regeringen vill nu att det ska bli obligatoriskt med LOV för kommunerna.
– Märkligt med en valfrihet som ska tvingas på kommunerna, kommenterar Peder Björk (S), oppositionsråd i Sundsvall.
När Maria Larsson (Kd) idag besökte Sundsvall kom hon till en kommun där frågan är poltiskt het – och kanske något svår att greppa:
Den styrande koalitionen, med moderater, centerpartister, folkpartister, kristdemokrater och miljöpartister, styr kommunen men måste göra det med en socialdemokratisk politik och budget.
En politisk skvader som gasar och bromsar i den här frågan.
Men, kommunen tillhör kategorin som beslutat införa LOV och i oktober inleddes arbetet. En av de nya entreprenörerna i kommunens äldrevård blir HSB Omsorg, startat för bara 5 veckor sedan.
Fler entreprenörer och privata företage inom äldreomsorgen innebär också helt nya spelregler för den kommunala vården – som måste ställa om från en situation där de hade monopol på verksamheten till att bli konkurrensutsatt.
– Det har varit bra för oss, säger verksamhetschefen för hemtjänsten i kommunen, Karin Holmin.
– Vi har varit tvunga att vässa oss, bli konkurrenskraftiga.
Karin Holmin pekar på det arbete som gjorts inom Skönsmons hemtjänstområde, där vårdtagarna tidigare mötte upp till 25 olika personer under en månad. – Nu är vi nere i ett snitt där vårdtagare möter i snitt 11 anställda per månad.
Det är inte så att färre tvingas springa allt fortare?
– Nej, och det visar även de sjunkande sjukskrivningstalen inom hemtjänsten i området, säger Karin Holmin.