Lövgren (S): ”Tråkigt att det ska gå så långt”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatet i vårddebatten och på sociala medier är stundtals tuff och hotfullt. Regionrådet Erik Lövgren(S) har tidigare polisanmält två hot och i gårdagens debatt i SVT avslöjade han att några begärt ut hans frus handlingar.

– Det är beklagligt och tråkigt att det ska behöva gå så långt, säger Erik Lövgren (S), regionråd i Västernorrland.

Hans fru är inte politiskt aktiv och har ingenting med landstingspolitiken att göra.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Det är mera så att det är ”guilt by association”, att hon är gift med regionsstyrelsens ordförande som då är mitt i den debatt som pågår. På den mejllista som fanns beskrevs namn som finns förknippade med ockupationen och de som är där, så jag tror att det finns en stark koppling och jag tycker att det är jättetråkigt.

Läs mer: Ockupationen: ”Varför skulle vi vara intresserade av Lövgrens fru?”

Har aldrig hänt tidigare

Hustrun är gymnasielärare sedan 20 år tillbaka och det har aldrig hänt tidigare att någon har begärt ut hennes mejl- eller telefonlista.

– Hon tycker naturligtvis att det är tråkigt, men som hon säger hon har ingenting att dölja. Hon blir arg över att de ska behöva lägga tid i Ånge kommun på någonting som inte tjänar något syfte överhuvudtaget.

Tillhör vardagen

Förra veckan var det enligt Erik Lövgren delar av ordförandegruppen, vice ordförande och flera andra, som också fått sina mejl- och telefonlistor utbegärda. För honom själv tillhör det vardagen.

– Det sker kan man säga en gång i kvartalet, så begär man ut alla mina mejl och SMS, konstaterar Erik Lövgren.

Försöker påverka människor

Däremot känner han inte till att några andra politikers anhöriga har blivit tillfrågade. Att hans hustrus mejllista begärts ut sätter Erik Lövgren samman med den debatt som förs kring sjukhuset i Sollefteå.

– Arbetet med en kampanj handlar väl om att försöka påverka människor att inte orka stå upp i det arbete som bedrivs. Det ska de inte lyckas med, det finns ingen sådan ambition att ge upp det arbete vi har inlett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet