Niklas Säwén (S), politiskt ansvarig säger att innehållet i utredningen gör honom bestört. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Nämndsordföranden om LSS-skandalen: ”Brott mot lagstiftningen”

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Säwén (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Sundsvalls kommun kommenterar nu det han kallar ”omfattande misskötsel” på ett av kommunens gruppboenden.

– Jag blir både ledsen och bestört, så här får det inte gå till på ett LSS-boende, säger han till SVT Västernorrland.

Som nämndsordförande har Niklas Säwén det politiska ansvaret för bland annat LSS-verksamheten.  

Han har gått igenom dokumentationen kring de mångåriga missförhållandena på boendet och menar att det handlar om en oacceptabla

situation.

Varken följt lagen eller riktlinjer

– Den här personalgruppen har varit väldigt sluten och fastställt egna regler och rutiner som vare sig är i enlighet med lagstiftningen eller kommunens egna riktlinjer, säger han.

– Jag blir både ledsen och bestört, det här ska inte få förekomma på inom vård och omsorg i Sundsvalls kommun.

Många chefsbyten

Utredningen gjordes under hösten 2019, men missförhållandena har enligt socialtjänstens egen granskning pågått under en rad av år.

Frågan är ju hur det kunnat pågå under så lång tid utan åtgärder?

– Ett stort antal chefsbyten under kort tid kombinerat med bristande överlämningar kan bidragit, menar Niklas Säwén.

– Nu har ju förvaltningen genomfört arbetsrättsliga åtgärder och säkerställt att verksamheten följer både lagen och riktlinjerna.

Vikarier försökte larma

Samtidigt pekar ju utredningen på att exempelvis vikarier tidigare försökt larma om situationen. Det ger ju en bild av att kontrollfunktionerna inte fungerat?

– Det har brustit någonstans längs vägen, exakt när eller hur vet jag inte riktigt, men åtgärder borde ha satts in tidigare. Det visar ju utredningen, menar han.

”Omfattande misskötsel”

Det här är ju ett av totalt 50 LSS-boenden i kommunen – finns det skäl att misstänka missförhållanden även på andra boenden?

– Det här är på intet sätt en norm för hur LSS.verksamheten fungerar i kommunen.  Att problem av den här karaktären, med så omfattande misskötsel, skulle finnas även på andra boenden, det är inga signaler jag fått, säger Niklas Säwén.

Kommer ni att kompensera de personer som drabbats av de här missförhållandena?

– I samband med att man nu har vidtagit olika åtgärder så är såklart en dialog man måste föra med de boende och deras anhöriga.

”Signaler ska fångas upp”

– Men exakt om det kommer att bli en kompensation kan jag inte uttala mig om idag.

Som politiskt ansvarig, vad vill du nu se för åtgärder från socialförvaltningen?

– De behöver fundera på hur signaler om missförhållanden ska fångas upp och tas på allvar i ett tidigt skede och även utreds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.