Foto: SVT

Lungsjön mer än fördubblas

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraften är förvisso omdebatterad. Den har sina anhängare och sina motståndare – så också i lilla Lungsjön. Fast en sak är säker, de nya snurrorna innebär ett ekonomiskt uppsving för byn. Om än bara i två år. Fast det blir en del lämningar också

Byggandet pågår för fullt nu. Och dom flesta som skall syssla med att konstruera masterna kommer  faktiskt att bosätta sig själva Lungsjön. Om ock som veckopendlare.

Krypin

För ändamålet har en barackstad i två våningar byggts. Där finns åttio ”krypin”. Smått men  ändamålsenligt. Säng med TV och massor av kanaler, toa och dusch.

Fokus vindkraft – #dinröst

Lägergården bredvid har rustats upp till matservering. Dessutom finns ett kök för dom som vill laga maten själva. Tvättstuga och motionshall har också byggts, men biosalongen fick stryka på foten av kostnadsskäl. Allt detta kommer Lungsjön att få behålla när snurrorna är klara om ett par år. Detta är pluskontot.

Rallare

På minussidan finns att det hela är en kortvarig högkonjunktur. Efter två år är det slut. Byn har tillfälligt ökat sin befolkning med 150 procent, men det är inte troligt att många stannar.

– Dom är väl som rallare, säger Gunilla Lundin i Lungsjöns fritidsförening.

Bredbandsuppkoppling har det också blivit och en upprustad väg, dock utan önskedrömmen – asfalt.

Vapensmed

Ett uppsving för infrastrukturen alltså. Nu gäller det för lungsjöborna att förvalta detta.

Campingplats på baksidan av Lägergården, det är en av tankarna. Tillgången på service är ju god. Och djur och natur finns i övermått. Detta kan tänkas attrahera såväl friluftsmänniskor och sportfiskare som jägare. Byn håller sig till och med med egen vapensmed.

Frågan är bara hur dessa målgrupper reagerar inför en naturupplevelse där horisonten kantas av vindsnurror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus vindkraft – #dinröst

Mer i ämnet