Lupinen sprider sig i rekordfart och påverkar växtriket.

Lupiner sprider sig i rekordfart

Uppdaterad
Publicerad

Lupinen sprider sig i rekordfart och påverkar växtriket. Nu uppmärksammar Naturskyddsföreningen problemet genom att hålla en insamling av blomman.

Idag söndag mellan klockan 15 och 17 är man välkommen att lämna in plockade lupiner på Stora torget i Sundsvall. Syftet med insamlingen är att uppmärksamma problemet med spridningen av arter som påverkar växtligheten av andra blommor.

– Lupinen tränger ut andra växter och påverkar floran påtagligt. Det är inte den värsta växten men är en bra symbol att använda sig av för att alla känner till den, säger Björn Abelsson, ordförande i Naturskyddsföreningen Sundsvall-Ånge.

Vill uppmärksamma problmet

Det är första gången som insamlingen sker och Björn Abelsson ser projektet som en provomgång och hoppas på att det ska bli ännu större nästa år.

– Idag hoppas jag att folk ser vad vi gör på torget och blir uppmärksammad på problemet. Nästa år vill vi göra en större grej av det. Jag har varit i kontakt med kommunen för att få stöd och ser gärna att de är med nästa år och hjälper till, säger han.

Fraktas till säker kompost

Dagens samlade lupiner kommer att fraktas till en kompost där det inte finns risk för spridning. Om man själv tycker att lupinerna är besvärliga i sin trädgård har Björn Abelsson två tips.

– Om du vill bli av med dem helt måste du slå ner dem ett flertal gånger eller gräva upp dem helt och hållet. Om du vill ha kvar dem, men vill förhindra spridning gäller det att plocka dem med jämna melllanrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.