Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lurades på miljonbelopp av romansbedragare: ”Jag ville hjälpa kvinnan som råkat illa ut” Foto: Polisens förundersökning

Lurades på miljonbelopp av romansbedragare: ”Jag ville hjälpa kvinnan som råkat illa ut”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen inleddes en rättegång i Sundsvalls tingsrätt där bland annat romansbedragare lurat människor på miljontals kronor.

– Jag ville hjälpa kvinnan, säger en man som blivit lurad på stora summor.

– Hon hade råkat illa ut och det behövdes pengar, berättar mannen som skickat iväg stora summor till en kvinna han trodde var i nöd.

Men pengarna hamnade hos bedragare. Mannen är bara en av dem som blivit lurade av fyra utländska medborgare och en svensk, alla bosatta i Västernorrland, som nu står inför rätta i Sundsvalls tingsrätt. Det rör sig om en omfattande härva av bedrägeribrott och de 13 brottsoffren finns över hela landet.

Två miljoner försvann

– I ett exempel handlar det om närmare två miljoner, säger Peter Johansson, polisinspektör i Västernorrland.

Bedrägerierna går till på olika sätt, men kontakten sker över nätet. Ett exempel är att bedragarna säger att en lotterivinst bara kan betalas ut om man först betalar in pengar. Men i flera fall handlar det om så kallade romansbedrägerier, där kvinnor, men även män, lurats att på olika sätt skicka pengar till någon som de blivit uppvaktade av via nätet.

– Det finns målsägande som tagit stora lån och fullständigt ruinerats, berättar Peter Johansson.

Ville hjälpa en amerikan

De fem som nu är åtalade misstänks ha agerat mellanhänder och eftersom pengarna förs vidare, bland annat genom utlandsbetalningar och utländska betaltjänster, betecknas bedrägerierna som penningtvättsbrott.

Flera personer har blivit lurade på stora summor pengar. Bilden visar hur pengarna har flyttats i ett av fallen.

845 000 kronor försvann när en kvinna trodde att hon hjälpte en amerikansk man i Korea. Kvinnan ville att polisen skulle avsluta utredningen eftersom hon var övertygad om att mannen fanns och var hennes vän innan man lyckades övertyga henne om motsatsen.

Upprätthåller trovärdigheten

Pengar har också förts till personer i Sverige som samtidigt utsatts för bedrägerier, troligen i syfte att upprätthålla trovärdigheten i andra bedrägerier. Polisen tror att bedrägerierna är organiserade.

Bedrägeribrott som ofta sker på nätet genererade 3,4 miljarder till kriminella gäng under 2021, enligt en färsk rapport från polisen. Ofta är bedrägerierna också kopplade till skjutvapenvåld, enligt rapporten.

De åtalade i bedrägerihärvan nekar till brott.

I videon berättar ett av offren – och polisen Peter Johansson – om bedrägeriet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.