Genrebild. Foto: TT

Äldre luras på pengar

Uppdaterad
Publicerad

Flera typer av bedrägerier som riktas mot äldre har anmälts de senaste veckorna. Nu går polisen ut med en varning.

Polisen tycker sig se en ny typ av åldringsbrott. De senaste veckorna har det kommit in totalt sex anmälningar från Sundsvall och Örnsköldsvik. Dessutom ett antal Västerbotten.

Finsktalande

Tillvägagångssätten varierar, men i några fall ringer bedragarna upp äldre finsktalade personer och hävdar att det är släktingar som behöver låna pengar. När det fått kontakt gör de upp om en tid att träffas, antingen hemma eller vid bankomat där pengarna ska lämnas över. Någon har också bett om kontokort och kod.

Barnbarnsligan

Följer efter hem

En annan variant är att rikta in sig på personer som handlat mat. Bedragaren följer efter personen och ringer sedan på hemma hos denne och påstår att de kommer från butiken och att det har blivit något fel vid betalningen och begär tillbaka pengar. Om det inte finns kontanter ber den om kontokort och kod.

Polisen uppmanar alla att vara försiktiga.

Så här skyddar du dig mot bedragare

  • Var kritisk om du blir kontaktad av någon som uppger sig för att vara en släkting eller kommar från någon butik eller liknande.
  • Be om telefonnumret för att själv ringa upp eller be om legitionation. Kontrollera uppgifterna.
  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma så ingen tar sig in utan att du märker det
  • Försvara inte stora summor pengar hemma
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och ävern portkoder. Förvara inte koden och kortet tillsammans. Skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnbarnsligan

Mer i ämnet