Foto: TT / arkiv

Mäklare åtalad för bedrägeribrott

Publicerad

Fastighetsmäklaren skulle hjälpa det äldre dementa paret att sälja villan. Det slutade med att hon köpte huset själv – för ett pris som låg en miljon kronor under utgångsbudet. Nu åtalas hon för bedrägeribrott.

Hösten 2014 tecknade mäklaren ett avtal om ett förmedlingsuppdrag för att försöka sälja det äldre dementa parets villa i Sundsvallsområdet. Utgångsbudet bestämdes till 3,5 miljoner kronor.

Säljarna ville vänta med försäljningen för att först kunna hitta ett nytt boende. Det ledde till att ärendet drog ut på tiden – men också på grund av att inga visningar ordnades.

Ett och ett halvt år senare köpte mäklaren själv huset – för 2,5 miljoner.

Polisanmäldes

Det hela uppdagades när bekanta till säljarna kontaktade mäklarens chef. Det visade sig att alla dokument som hade med försäljningen att göra hade raderats ur datasystemet. Någon journal hade heller inte förts av mäklaren.

Nu ställs mäklaren inför rätta. Hon misstänks för grov trolöshet mot huvudman, med de alternativa brottsrubriceringarna grovt bedrägeri och grovt ocker.

Enligt åtalet har kvinnan fått paret att tro att huset inte var värt mer än det pris hos sedan själv köpte det för, och har också fått paret att tro att hon agerade i egenskap av mäklare – när hon i själva verkat alltså var spekulant.

Utnyttjat situationen

Mäklaren har enligt åklagarens gärningsbeskrivning utnyttjat makarnas ”trångmål och oförstånd till att bereda sig själv en förmån som står i uppenbart missförhållande till motprestationen.”

Nio vittnen är kallade till rättegången för att styrka åklagarens påståenden.

Mäklaren själv, som tidigare fått en varning av Fastighetsmäklarinspektionen efter det inträffade, nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer