Foto: Janerik Henriksson, TT

Mäklare lurade dementa – får sänkt straff

Publicerad

Den fastighetsmäklare i Sundsvall som tidigare dömts till fängelse för att ha lurat ett äldre par att sälja sitt hus till underpris till sig själv har fått sitt straff mildrat av hovrätten.

Hösten 2014 tecknade mäklaren avtal om att försöka sälja ett äldre dement pars villa i Sundsvallsområdet. Utgångsbud: 3,5 miljoner kronor. Mäklaren lät fotografera huset men arrangerade inga visningar och huset annonserades inte ut. Ett och ett halvt år senare köpte mäklaren själv huset – för 2,5 miljoner. Alla dokument raderades ur mäklarfirmans datasystem.

Avskedades

Mäklaren avskedades och dömdes av Sundsvalls tingsrätt för grovt bedrägeri till fängelse i ett år och två månader.

Under den utdragna rättsprocessen hann det äldre paret avlida. Efter deras död gjordes en uppgörelse mellan mannens gode man och mäklaren. Köpet gick tillbaka och dödsbodelägarna sålde huset för 3,8 miljoner.

Överklagade

Mäklaren själv har hela tiden nekat till brott och överklagade domen till hovrätten för nedre Norrland. De har nu kommit fram till att det är riktigt att det äldre paret uppfattat det som om att mäklaren företrädde dem, fast hon egentligen avsagt sig uppdraget. Mäklaren har utnyttjat makarnas villfarelse, men åklagaren har inte lyckats bevisa att mäklaren fått dem att tro det.

Fälls för grovt bedrägeri

Hovrätten ändrar dock inte brottsrubriceringen, mäklaren döms för grovt bedrägeri. Men hovrätten är oense med tingsrätten om straffet. Hovrätten påpekar att mäklaren förlorat sitt arbete, sin licens och att brottet ligger långt tillbaka i tiden.

Rätten sänker därför straffet till villkorlig dom och 140 dagsböter á 50 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer