Daniel Kindberg. Foto: Bildbyrån

Rättegången i Kindbergmålet har ställts in tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Huvudförhandlingen mot de tre personer som misstänks för grova ekonomiska brott i härvan kring Östersunds FK, däribland den förre ordföranden Daniel Kindberg, ställs in tills vidare.

Rättegången mot de tre skulle ha inletts i Härnösand på onsdag. Så blir det nu alltså inte. Det finns i nuläget inga uppgifter om när rättegången istället kan inledas, men enligt målavdelningen vid Ångermanlands tingsrätt kommer det att dröja minst ett halvår.

Skälet är att åklagaren Niklas Jeppsson vill komplettera utredningen, ”vilket inte bedöms kunna ske inom ramen för den planerade huvudförhandlingen”, enligt pressmeddelandet från Ångermanlands tingsrätt.

Pengar till fotbollsklubben

De åtalade har åberopat ny bevisning i målet, som åklagaren inte hunnit kontrollera. Bland annat ska ytterligare tre personer höras. Det materialet bedöms inte kunna sammanställas i tid till rättegångsstarten som var planerad till onsdag 24 april.

Förutom Daniel Kindberg är två andra personer misstänkta i målet, en Sollefteåföretagare och en tidigare chef på byggföretaget Peab. Misstankarna handlar om att de tre med hjälp av falska fakturor ska ha slussat över pengar från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem till fotbollsklubben Östersunds FK.

Dessutom har åklagaren väckt talan om företagsbot på 500 000 kronor mot ÖFKs bolag Driftaren, även det ingick i den tänkta rättegången.

Oklart när den ska hållas  

”Skälet till beslutet är att det finns hinder mot huvudförhandling. Det kan inte antas att hindret kommer att undanröjas inom ramen för den planerade rättegången. Enligt 46 kap 3 § 1 st rättegångsbalken får en huvudförhandling i sådant fall inte påbörjas” skriver tingsrätten i sitt beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.