Foto: Bertil Ericson, TT

Avled efter bristande vård på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

En patient avled på ett äldreboende i Örnsköldsvik efter att personalen missat att vårda personen i samband med en höftoperation. Patienten var fast i sin säng och fick inte tillräcklig behandling trots hälar svarta av vävnadsdöd. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skarp kritik mot verksamheten.

Ett äldreboende i Örnsköldsviks kommun får kritik från IVO för flera brister i vården av allvarliga trycksår som en patient utvecklade efter att ha blivit sängliggande i samband med en operation.

Personen försämrades hastigt och avled efter fyra månader då personalen bland annat dröjde med tryckavlastande madrasser. Patienten kunde inte röra sig ur sängen enligt uppgifter från anmälan. Händelsen ska ha inträffat under en semesterperiod med många vikarier på boendet, och man missade då att behandla tryckskador på patientens hälar.

”Tryckskadorna utvecklades till stora sår som orsakade lidande”, skriver anmälaren.

Svarta hälar

Personen ska inte ha fått någon behandling förrän hans hälar var svarta av vävnadsdöd. Patientens närstående påtalar stora brister i vården, bland annat vad gäller uppföljning och kunskap om behandlingsåtgärder.

Patienten fick, trots att trycksår hade konstaterats, vänta tre dagar på en tryckavlastande madrass och det dröjde ytterligare fyra dagar innan planering för sårvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer