Foto: Hasse Holmberg/TT

Vårdtagare ”slipper” utländsk personal

Publicerad

Vårdtagare i alla av länets kommunala hemtjänster har kunnat undvika personal med utländsk bakgrund vid efterfrågan.
Det framkommer i P4 Västernorrlands granskning.
– När de ser mig, mörk och invandrare, det är som att vi är från en annan planet.

P4 Västernorrland har genom att ta del av dokument och genom rundringning till länets alla kommuners enhetschefer inom den kommunala hemtjänsten kunnat få fram att vårdtagare vid behov kan slippa personal med utländsk bakgrund.

I vissa av dokumenten har det gått att utläsa: ”OBS! VILL EJ HA HJÄLP AV UTLÄNDSK PERSONAL.. VIKTIGT ATT DETTA FÖLJS!!”.

LÄS MER: Soraya från Iran: ”Det är lite hemskt”

”Man blir helt knäckt”

P4 Västernorrland har också pratat med personal inom hemtjänsten med utländsk bakgrund, som inte vill gå ut med namn på grund av rädsla för eventuella repressalier från deras arbetsgivare.

En anställd kvinna berättar:

– Man blir helt knäckt och orkar inte jobba. Man ligger vaken hela natten och tänker och har ont i magen. När de ser mig, mörk och invandrare, det är som att vi är från en annan planet. Man blir så ledsen, säger hon till radion.

”Förbjuda de personerna”

Som en del av granskningen har P4 Västernorrland uppgett sig för att vara i behov av hemtjänst åt en förälder och sagt att denne inte vill ha personal med utländsk härkomst. Detta har då tillgodosetts av de flesta enhetschefer i länet som de har varit i kontakt med.

– Är det absolut så att hon inte klarar av det så får man ju förbjuda de personerna. Vi har ju ett planeringssystem där vi planerar insatserna. Hos en vårdtagare kan man förbjuda till exempel om man är allergisk mot katter. Då kan man förbjuda de personerna, sa en av enhetscheferna i länet.

Konfrontation

Två veckor senare ringer P4 tillbaka och konfronterar samma enhetschefer med att de genomförde den här granskningen och att deras påstådda förälder var ett påhitt. Vissa valde att inte besvara deras frågor, medan samma enhetschef som ovan valde att besvara konfrontationen:

– Jag resonerade att vi försöker tillmötesgå önskemål från brukarna. Det är ju dem vi är här för. Kan de inte ta det som erbjuds så får de avsäga sig besöken. Lite så resonerar jag nu i efterhand, sa enhetschefen.

En annan enhetschef resonerar så här när P4 Västernorrland hör av sig:

– Man försöker alltid tillgodose behoven. Under tiden kommer det ju önskemål från våra 200 brukare att jag vill inte ha den och jag vill inte si. Jag försöker göra mitt bästa för att uppfylla kundens behov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemtjänstpersonal väljs bort

Mer i ämnet