Foto: SVT

Man dömd för dödshot mot politiker

Uppdaterad
Publicerad

En 67-årig man från Sundsvall döms till böter för att ha hotat en politiker i Timrå på nätet.

Det var i februari 2015 som 67-åringen skrev hotfulla kommentarer på Facebook angående politikern Robert Thunfors, talesperson för partiet Nätverk Timrå, numera Timråpartiet. Han skrev bland annat ”är det ingen som har en dubbelpipig kulspruta å rensa i nätverket”.

Sundsvalls tingsrätt dömde på måndagen 67-åringen för olaga hot. Han döms till dagsböter och ska även betala  5000 kronor i skadestånd till Thunfors.

67-åringen själv förnekar brott.

Robert Thunfors har tvingats leva med personskydd Foto: SVT

”Skönt att det är över”

Robert Thunfors välkomnar dagens dom.

– Det jobbiga är väl att det tagit sådan tid. Det är skönt att det nu är över. Det är viktigt att det ger en signal att det inte är okej att bete sig på det här sättet.

Levt med personskydd

Han poängterar dock att han polisanmält betydligt fler personer men att det inte lett till något åtal. När det var som värst utsattes Robert för flera trakasserier och förtal. Ibland blev han uppringd mitt i natten men där personen lade på när han svarade.

Han har periodvis varit utrustad med personskydd och han har flera gånger ställt sig frågan om han ska fortsätta att vara politiker.

– Det är ju inte bara jag som påverkats utan även familjen. Men jag har kommit fram till att det trots allt är värt det för ett högre syfte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.