Foto: SVT / arkiv

Dömd för sexbrott mot barn – stängs av från hockeyförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en man i 40-årsåldern för andra gången dömts för sexbrott stängs han nu av från verksamhet inom Ångermanlands ishockeyförbund.

I juni 2017 dömdes han till skyddstillsyn för sexuellt ofredande av två 12-åriga flickor och barnpornografibrott av Ångermanlands tingsrätt – men fortsatte ändå att vara aktiv inom ishockeyn.

Efter att en förälder kontaktat förbundet meddelades att mannen inte längre var verksam inom förbundet från mitten av november 2017.

I mars 2018 dömdes han till dagsböter för ytterligare ett fall av sexuellt ofredande, mot en 14-årig flicka. Mannen ska då ha skickat snap-chatmeddelande där delar av hans könsorgan syntes.

Tillbaka inom hockeyn

Under hösten uppdagades att mannen var tillbaka i Ångermanlandshockeyn. Trots att det fanns kännedom om att han var dömd för sexbrott fick han gå en utbildning genom förbundet.

Peter Blomqvist, ordförande i Ångermanlands ishockeyförbund, säger att detta var inget som styrelsen kände till utan beslutet togs i en av kommittéerna.

”Ramlade mellan stolarna”

– När vi fick vetskap om det vidtog vi åtgärder för det.

SVT: Hur kan styrelsen inte ha vetat om att han var tillbaka?

– Utan att peka på någon särskild så kan man säga att frågan ramlade lite mellan stolarna, säger Peter Blomqvist.

SVT: Det fanns inget formellt beslut om avstängning?

– Nej, vi behövde inte ta det eftersom han själv klev av.

Policy utifrån Riksidrottsförbundet

Nu ska en ny policy tas fram av Ångermanlands ishockeyförbund.

– Den kommer att utgå ifrån RF:s (Riksidrottsförbundet) riktlinjer om sexualbrott inom idrotten.

SVT: Vilka signaler tror du det ger att han kunde komma tillbaka?

– Inga bra signaler alls. Att förbundet inte vidtar åtgärder som inte är hållbara och långsiktiga, jag förstår om vi kan få viss kritik för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.