”Man eller kvinna spelar ingen roll”

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandena om fackförbundet Kommunal i vintras så väljs en ny ordförande på onsdag. Förhandsfavoriten är klar.

– Det stora står mellan Berit Müllerström eller Tobias Baudin och det är Tobias som syns mest därute. Det känns nästan som om det skulle kunna bli Tobias, säger Maritha Mähler, Kommunals ordförande i mellersta Norrland.

Tre kandidater

Det finns tre kandidater till ordförandeposten. Det är förste vice ordföranden i LO, Tobias Baudin, Berit Müllerström som jobbar på Kommunals förbundskontor och Veronica Lindholm, socialdemokratisk riksdagsledamot från Västerbotten.

Solklar favorit

Enligt Maritha Mähler faller Müllerström för åldersstrecket under nästa period. Veronica Lindholm anses göra stor nytta på sin politiska position och Västerbottendistriktet kommer inte att lyfta fram henne som ordförande. Det ser alltså ut att bli en man som ska leda ett förbund som har 80 procent kvinnliga medlemmar.

Man eller kvinna?

– Det spelar ingen roll om det är en man eller kvinna. Huvudsaken att den har en socialistisk- feministisk syn på det fackliga arbetet. Men vi har några ombud som vill se en kvinna, säger Maritha Mähler.

Även om Maritha Mähler vet att några ombud vill se en kvinna på posten, så har hon sin personliga uppfattning klar.

– För mig är det viktigare att vi ser alla medlemmar och att alla medlemmar har samma värde och då tänker inte jag att vi måste ha en kvinna som kan föra de frågorna. Men visst kan det ha ett symboliskt värde, säger hon.

Stort medlemstapp

Kommunal tappade uppåt 10 000 medlemmar på kort tid efter att skandalen rullades upp. I Mellersta Norrland, som består av Jämtlands län och Västernorrland tappade man ca 380 medlemmar.

– Det är svårt att locka tillbaka de som sökte utträde i affekt. Det var många äldre som verkligen bestämt sig, säger hon.

Men det har, trots allt, varit förhållandevis lätt att värva nya, yngre medlemmar, uppger Maritha Mähler.

– Man kanske har förstått det här med vilken styrka det är i facket egentligen, att tillsammans är vi starka.

Skandalen i vintras

Bakgrunden till ordförandebytet är avslöjandet i vintras. Aftonbladet började med att berätta att Kommunal förlorat drygt 320 miljoner på att driva krog- och konferensverksamhet. Det framkom också att man hyrt ut lokaler till porrshower.

Skandalen växte med uppgifter om vidlyftig representation inom förbundet. Kassören Anders Bergström avgick, och sedan meddelade även ordföranden Anneli Nordström att hon skulle avgå vid kongressen nu i vår. På onsdag står det klart vem som tar över Nordens största fackförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet