Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under fredagen jagade polis en bil som var anmäld stulen. I samband med gripandet försökte föraren, en man i 30-årsåldern, köra på poliser. I klippet ovan kan du se biljakten. Foto: Privat

Man försökte köra på poliser i Sundsvall – polisen sköt mot bilen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen varnade polisen för en pågående insats mellan Njurundabommen och Sundsvall. Det handlade om en bil som fördes fram i hög hastighet. Polisen fick stopp på bilen efter att den prejats av en polisbil. Föraren är nu anhållen misstänkt för försök till mord efter att ha försökt köra på två poliser.

Färden ska bland annat ha gått på E4 och kring 14.30 syntes flera polisbilar åka söderut från Sundsvall. I Skottsund, Njurunda blev en privatperson som befann sig utomhus vittne till biljakten.

– Jag hörde att en bil gasade och då ryckte jag upp mobiltelefonen och fick på bild när de blåste förbi, säger mannen som vill vara anonym.

Misstänkt för försök till mord

Föraren, som är en man i 30-årsåldern, greps och är nu anhållen misstänkt för grov olovlig körning, rattfylleri och försök till mord, eftersom han försökte köra på två poliser. I samband med det svarade polisen med att skjuta mot bilen. Inga poliser som arbetade under insatsen skadades.

Körde stulen bil

Bilen som mannen körde var anmäld stulen. Efter insatsen skrev polisen på sin hemsida att utredningsläget var intensivt. En separat förundersökning inleds även av Särskilda kammaråklagaren enligt rutin vid verkanseld.

Nekar till mordförsök

På söndagen förhördes den misstänkta mannen. Hans advokat Johan Lavås uppger att mannen erkänner att han kört vårdslöst, men att han nekar till att han kört i syfte att skada någon. Enligt mannen fanns varken risk för personskador eller materiella skador.

Tidsfristen för att begära mannen häktad löper ut på måndagen klockan 12, men Johan Lavås tror att åklagaren kommer ta beslut redan på söndagen.

I klippet ser du biljakten.

DET HÄR ÄR VERKANSELD

Poliser får skjuta när de själva eller andra utsätts för hot eller svårare våld som kan orsaka allvarlig skada, till exempel en person med kniv eller skjutvapen. Det kallas nödvärn – polisen skjuter för att skydda sig själv eller andra.

Källa: Polisens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.