Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Njurunda Byavakt ringde polisen när de hittade den stulna bilen. Hör hur det gick till i klippet. Foto: Stina Ahlinder/SVT & privat

Njurunda Byavakt hjälpte polisen hitta den stulna bilen ”Hade tejpat på nummerplåten”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den dramatiska biljakten i Njurunda, söder om Sundsvall, på fredagen är en man anhållen, misstänkt för försök till mord efter att ha försökt köra på två poliser. Larmet till polisen kom från Njurunda Byavakt, som kände igen mannen och upptäckte att bilen var stulen.

För ett par dagar sedan stals en vit personbil i Birsta. Den bilen uppmärksammades senare, tack vare en privatperson som kände igen föraren. Personen ringde till den ideella föreningen Njurunda Byavakt och berättade att den ska ha sett en person som den kände igen från tidigare brottslighet. 

Åklagarmyndigheten bekräftar att mannen i 30-årsåldern är känd av polisen sedan tidigare.

Mannens advokat Johan Lavås har även bekräftat att det är samma man som körde ihjäl en äldre man i Ljustorp i slutet av februari i år. Det var Sundsvalls tidning först att berätta. 

Manipulerad registreringsskylt

Njurunda Byavakt åkte dit med två bilar och i Kvissleby stod den vita bilen. De kände också igen mannen. Registreringsskylten var manipulerad och stämde inte när de sökte på registreringsnummret hos Transportstyrelsen.  

– Man kunde se att någon hade mixtrat med bokstäverna. Det syntes ganska tydligt när man kom på nära håll att de hade tejpat på nummerplåten, säger Njurunda Byavakt. 

Så fort de förstod att bilen var stulen så ringde de till polisen.

Hör hur det gick till när Njurunda Byavakt lokaliserade den stulna bilen i klippet.

Vad är Njurunda Byavakt?

Det är en byvaktsverksamhet med cirka 60 privatpersoner som arbetar ideellt i brottsförebyggande arbete genom att vara ute på nätterna. Byavaktsbilen är enligt dem själva ute ungefär 20 kvällar/nätter/dagtid i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.