”Man måste våga..”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna har i allt högre utsträckning fått ansvaret för sin egen utveckling. Det är bakgrunden till det nära samarbetet med näringslivet för att få snurr på hjulen.

Sedan 70-talet har staten succesivt minskat det regionalpolitiska stödet. Att ”hela Sverige ska leva” är inte lika självklart som tidigare och det tvingar kommunerna till okonventionella lösningar. Mittnytt har berättat om storsatsningen på Hallstaberget i Sollefteå och Holiday Club i Åre.

– Det är så här regionalpolitik går till. Kommunerna har fått ett större eget ansvar samtidigt som staten släppt ansvaret. Det är till och med så att staten numera uppmuntrar till ett sammarnbete mellan näringslivet och det offentliga, säger Sara Nyhlén, doktorand vid Mittuniversitetet.

Hallstaberget

Förändringarna har accentuerats ytterligare av marknadsorienteringen av samhällslivet. I ett samhälle där marknadskrafterna alltmer styr vart pengarna hamnar får Sollefteå och Åre slåss på egen hand.  Och det ödet delar de båda kommunerna med många andra. Nära hälften av landets 290 kommuner minskar i befolkning.

Sollefteå kommun ser sina investeringar i Hallstaberget som ett sätt att få fart på hjulen.

– Ibland måste man också våga satsa. Vi kan inte stillatigande se på när utvecklingen går i fel riktning. Hallstaberget är en sådan satsning, säger Elisabeth Lassen (S), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallstaberget

Mer i ämnet