Foto: TT

Jägare tvingades skjuta björn i självförsvar

Uppdaterad
Publicerad

Polis fick under förmiddagen in ett samtal om en jägare som skjutit en björn i nödvärn i Björna i Örnsköldsviks kommun.

Polis skickades därefter till platsen för att undersöka vad som faktiskt skett. Efter att ha varit på plats kunde björnen tas i beslag. Mannen som sköt björnen ska ha klarat sig undan utan fysiska skador. 

– Det var en bekant till han som sköt björnen som hörde av sig, inte mannen själv, säger Markus Isacsson, kommunikatör vid polisens regionledningscentral.

Björnen gick till attack i Björna. Foto: SVT Design

Händelsen inträffade strax efter 10 på lördagsmorgonen och när polisen kom till platsen fann man en skärrad man. 

– Björnen vägde enligt uppgifterna jag har 300 kilo, säger Markus Isacsson.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Det är ännu oklart hur allting faktiskt gått till.

– Det upprättas en anmälan om grovt jaktbrott som rutin i såna här ärenden. Men björnen ska undersökas på SVA i Uppsala, sen bestämmer man hur allt tas vidare, säger Johan Aittamaa, RLC-befäl och betonar att allt initialt tyder på att jägarens version är riktig.

Björn sköts också i fredags

Också i fredags sköts en björn under älgjakten, men då i Arjeplogs kommun. Även den jägaren uppger att han handlade i nödvärn. Mannen klarade sig då utan fysiska skador men chockades efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.