Upprörda känslor på Viksjömöte

Publicerad

Bränderna i skolan i Viksjö har väckt starka känslor i byn och uppslutningen var stor på informationsmötet på måndag kväll.

Fortfarande på måndag kväll ryker det ur resterna av den skolhusbyggnad som ligger precis vid landsvägen i Viksjö. I Folkets Hus samlas bybor för att få information och kunna ställa frågor till kommunledningen, räddningstjänst och polis.

HVB-hem utsatta

– Det är ofattbart att sånt här händer, men vi är ju inte ensamma. Det händer ju lite överallt, just att det skulle bli ett HVB-hem. De är ju väldigt utsatta överallt, men det får inte hända iallafall, säger Kajsa Rösblad, som bor i Viksjö och själv såg branden från sitt hus tidigt på morgonen.

Branden i Viksjö

På plats på mötet fanns också kommunpolisen Andreas Dahlbom, som fick ta emot många frågor från ortsborna. Han hade ingen insyn i förundersökningen och kunde inte svara på frågor om själva utredningen. Någon undersökning inuti skolan har inte kunnat göras, eftersom det fortfarande är för varmt att gå in.

Förundersökning pågår

– Det pågår en förundersökning. Vi får se vad den visar också får vi se hur vi i samverkan med kommunen och räddningstjänsten kan fånga upp det här och se hur vi går vidare sedan, säger Andreas Dahlbom.

Härnösands kommunledning hade många representanter på plats och kommunalrådet Fred Nilsson (S) höll i mötet.

”Ett illdåd som skett”

– Man blir arg, förbannad, vred. Det är ett illdåd om har skett. Och samtidigt är det en sorgereaktion, som kanske är minst lika stark. Någon har förstört någonting som är viktigt i Viksjö, känslan i det här samhället.

– Det skrämmer många det här att vi ska få hit flyktingbarn, men så behöver det inte vara. Det var ju många som såg det här som en möjlighet för Viksjö, avslutar Kajsa Rösblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Viksjö

Mer i ämnet