Ingen person ska ha kommit till skada, men mark och skog. Foto: Räddningstjänsten

Stor skogsbrand rasar i Norrmossaflon – ”Inte under kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i Norrmossaflon i Sollefteå och kraftig rök sprider sig ända till Sundsvall.

– Vi har fått in flera larmsamtal från invånare där, säger Peter Andersson, styrkeledare på räddningstjänsten.

Flera brandmän bekämpar just nu en skogsbrand i Norrmossaflon ovanför Helgum i Sollefteå kommun.

Branden började på en torvtäkt vid 14.30-tiden på lördagen.

Branden vid Norrmossaflon

– Branden är fortfarande inte under kontroll. Kraftig rök sprider sig och ända till Sundsvall. Vi har fått in flera larmsamtal från invånare där, säger Peter Andersson, styrkeledare på räddningstjänsten, strax efter midnatt.

Marken i skogen är just nu mycket torr. Foto: Räddningstjänsten

Hemvärnet kallas in

För att komma till bukt med branden vattenbombas den med helikoptrar.

– Det kommer komma in ny personal under natten. Vi måste få avlösning, vi har varit här sedan vid tretiden på lördagen. Hemvärnet kommer också in i natt, säger Peter Andersson.

Släckningsarbetet beräknas pågå under hela natten och först under förmiddagen räknar räddningstjänsten med att ha branden under kontroll.

”Jag vet inte hur illa det är”

Marken i skogen är torr, berättar Peter Andersson. Det tillsammans med kraftiga vindar ställer till det. Han befarar att det är ett område på en gånger en halv kilometer som brinner.

– Jag vet inte hur illa det är, det är torrt i skog och mark. Och det är terräng där det inte finns vägar, så det blir mycket slang som ska dras, säger han.

Tidigare brann det också i Ånge och vid 16.30 tiden på lördagen kom ett larm om skogsbrand i Bäckatorp, Kramfors kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid Norrmossaflon

Mer i ämnet