Helikoptrar bombar brandhärdarna i området med vatten. Foto: Tittarbild

Räddningstjänsten: ”Gårdagen var på gränsen”

Publicerad

Under torsdagskvällen blossade inte mindre än fyra nya skogsbränder upp i Sollefteå kommun, samtidigt som den stora branden i Norrmossaflon fortsatte att härja i oförminskad styrka.
– Det var närapå gränsen av vad vi klarar av, säger Thomas Berglund, inre befäl vid räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen.

Två av bränderna som härjade under torsdagskvällen kunde släckas på kvällskvisten – de vid Björksjön och Forsmo. De två andra kunde släckas under natten, omkring  24.00-tiden på kvällen, alltså de i Ramseleområdet; vid Bergtjärn och Baksjökullen.

– I går var det väldigt svårt, säger Thomas Berglund.

Anledningen till de nya bränderna ska i ett flertal fall ha varit åsknedslag.

Blossar upp igen

Nu kan man återigen fokusera på att släcka branden vid Norrmossaflon, men enligt räddningstjänsten så blossar den upp igen och igen. Samtidigt har branden där spridit sig ned i trädrötterna vilket gör att stora träd kan falla, något som ytterligare försvårar arbetet och tvingar räddningstjänsten att fokusera på att begränsa branden till kanterna. Men man säger att den fortfarande är under kontroll.

Ska bli varmare

Nu på fredag har man arbetat med lågorna vid Norrmossaflon i sex dagar, alltså i en dryg vecka. Det har tagit på krafterna och nästa vecka spås vädret fortsätta vara varmt med temperaturer uppemot 28 grader.

– Vi har den beredskap vi har och det är bara att hoppas på att det blir lugnt. För gårdagen var på gränsen, säger Thomas Berglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden vid Norrmossaflon

Mer i ämnet