Sundsvallsbon Elisabet Olsson var glad att hitta en ledig parkering den här dagen. I slutet av klippet berättar hon vad hon fick för svar när hon konfronterade en felparkerare. Foto: SVT

Många parkerar på platser för rörelsehindrade – ”Respektlöst och nonchalant”

Publicerad

Antalet böter för felparkeringar på platser för rörelsehindrade ökar i flera kommuner i länet, visar SVT:s granskning.

– Det är respektlöst och nonchalant. Vi har ju fått tillståndet av en anledning, säger MS-sjuka Elisabet Olsson i Sundsvall.

Elisabet Olsson har multipel skleros, MS och hon har besvär att röra sig. Sedan ett och ett halvt år har hon haft sitt särskilda tillstånd för att kunna parkera på platser för rörelsehindrade. Men hon är förvånad över hur ofta det är upptaget på de reserverade platserna.

– Det händer titt som tätt. Det är otroligt vanligt att det står andra bilar där som inte har tillstånd.

Svårt att uträtta ärenden

Hon berättar att det flera gånger varit svårt att handla, eftersom platserna utnyttjas av andra än de som har tillstånd.

– Jag tycker att det är väldigt osolidariskt. Människor borde tänka lite mer på andra och inte vara så egoistiska.

Ökning i flera kommuner

Vår genomgång hos kommunerna i länet visar att antalet böter som skrivs ut för felparkeringar där rörelsehindrade ska stå har ökat i Sollefteå, Timrå, Härnösand och Kramfors de senaste åren.

I Sundsvall finns ingen särskild statistik över olovliga parkeringar på platser för rörelsehindrade. Och ansvarig chef säger att det är svårt att dra några slutsatser överhuvudtaget utifrån den befintliga statistiken över kontrolluppgifter.

Känner inte till klagomål

”Det skiftande antalet beror på flera olika faktorer. Bland annat på hur övervakningen styrs, antalet vakter, hur regleringarna efterlevs.”, skriver Eva Forslund som är sektionschef på gatuavdelningen på Sundsvalls kommun. 

Hon säger också att hon inte nåtts av några klagomål kring felparkeringar på handikapplatser generellt.

– Endast på platserna vid Kulturmagasinet har det kommit synpunkter och där har vi åtgärdat det, säger Eva Forslund.

Brist på parkeringar kan bidra

I Härnösand tror ansvarig trafik- och infrastrukturplanerare Ulf Renhberg att det är lättare att reglerna efterlevs på orter där det finns gott om parkeringsplatser generellt.

– I städer med brist på parkeringar så kan man tänka sig att ett olovligt nyttjande är mer vanligt, menar han.

FELPARKERINGAR I KOMMUNERNA

I Örnsköldsvik ökade antalet böter för felparkeringar på platser för rörelsehindrade till dryga 350 böter per år 2016 och 2017 för att minska till 256 i fjol. I Ånge har man precis börjat med parkeringsövervakning.

För Härnösands del rör det sig om 42 böter under 2018 och 13 böter under perioden 1 mars- 31 dec 2017. Det finns inga helårssiffror för 2017.

I Kramfors skrevs 10 böter ut i fjol, året innan endast en enda. I Timrå elva böteslappar, nära det dubbla från året innan och i Sollefteå 15, också en fördubbling jämfört med flera föregående år.

Det kan finnas flera förklaringar till skillnaderna mellan åren, att bevakningen intensifierats, som i Kramfors. Och siffrorna är i de mindre kommunerna små. Men de visar att det förekommer personer i alla kommuner som bryter mot ordningsreglerna och ställer sig där de inte har rätt till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.