Foto: Anna Beijron SVT

Liten andel parkeringsplatser för rörelsehindrade i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av att kunna parkera nära affären, tandläkaren eller lunchstället är stort för den som inte kan röra sig utan hjälpmedel. Men i länets sju kommuner varierar tillgången på parkeringar för rörelsehindrade.

Störst andel parkeringar för rörelsehindrade, i förhållande till kommunens totala antal, har Kramfors med fem procent. I Sundsvall finns den lägsta andelen, 0,9 procent.

”Kommuner ser olika ut. Stadens utbredning, storlek, centrumfunktion skiftar. Parkeringsverksamhet är olika organiserad i olika kommuner vilket gör att en procentuell jämförelse mellan olika kommuner inte ger någon indikation på hur väl behoven av parkeringsplatser för grupper tillgodoses”, svarar Eva Forslund sektionschef på Stadsbyggnadskontoret i Sundsvall i ett mail.

Två procent av parkeringarna

Vår jämförelse mellan kommunerna visar att utbudet av parkeringsplatser för rörelsehindrade varierar. I länets sju kommuner finns totalt cirka 200 handikapparkeringar på centralorterna. Det är siffror som kommunerna själva redovisat till oss.

Det är cirka två procent av det totala utbudet på 9 500 parkeringsplatser som finns i länets sju kommuner. Då är inte de privata fastighetsägares platser medräknade.

Mindre än en procent i Sundsvall

I den största kommunen, Sundsvall, finns minst andel parkeringar för rörelsehindrade. Siffran landar på 0,9 procent av kommunens totala utbud på 5 000 platser. Det betyder att de 1 020 personer som just nu har ett giltigt tillstånd har 45 platser, särskilt avsedda för dem. 

”De flesta reglerade handikapplatser i Sundsvall finns på gatuparkeringarna inom centrumfyrkanten. I detta område finns cirka 500 gatumarksparkeringar och ca 40 stycken (8%) av dessa är reserverade för handikappade” , svarar Eva Forslund på Stadsbyggnadskontoret.

Hon berättar också att antalet platser och placeringen beslutats i samråd med handikapprådet.

”Antalet har tagits fram för att tillgodose behoven av god tillgänglighet utan att reservera ett överdimensionerat antal många platser. Att antalet reserverade handikapplatser inte är för många är viktigt för att bibehålla respekten för att dessa platser fyller ett viktigt syfte.”

Högst andel i Kramfors och Härnösand

I Härnösand upplever man sig ha en god parkeringssituation och där har man avsatt 30 av 600 platser till handikappde. Det är, tillsammans med Kramfors kommun, den högsta andelen i länet med 5 procent av totalen.

– Det är inget krav på numrerär. Men jag upplever att vi tänkt till och försökt bereda platser på så många ställen som möjligt i närheten av torget, idrottsanläggningar, simhallen och biblioteket, säger Ulf Rehnberg som är trafik- och infrastrukturplanerare i Härnösands kommun.

Däremot uppger han att det finns saker att förbättra. Att bygga fler platser på plant underlag och färre på gator där man riskerar att slå upp bildörren på förbipasserande och där det kan vara svårt att till exempel förflytta sig mellan en bil och en rullstol.

– Det är också en trafiksäkerhetsfråga, säger Ulf Rehnberg.

Svåra förutsättningar i Örnsköldsvik

Hans kollega i Örnsköldsvik Camilla Åberg, som är tillförordnad enhetschef på trafik- och parkavdelningen ser inte behov av fler platser i Örnsköldsvik. I dag är 73 av kommunens 2 750 parkeringar, reserverade för rörelsehindrade. Det motsvarar 2,6 procent.

– Vi har inte sett behov av fler och så är det backigt och mycket lutningar i stan vilket gör det svårt, säger Camilla Åberg.

Parkera trots parkeringsförbud

I Timrå, Sollefteå och Ånge har man drygt 4 procent handikapparkeringar.

Det är också tillåtet för den som har tillstånd att parkera på övriga parkeringsplatser, även om det kan bli trångt att ta sig i och ur bilen. Man har också rätt att parkera där det är parkeringsförbud på gatumark. Max tre timmar. Det gäller alltså inte på huvudled eller t ex en bussficka, vändplats, lastplats osv.

PARKERINGSTILLSTÅND

Parkeringstillståndet är avsett för personer som har ett varaktigt rörelsehinder som kvarstår minst 6 månader. Som rörelsehinder räknas inte bara den motoriska rörelseförmågan, utan även andra skäl som till exempel hjärt- och lungsjukdomar. Tillståndet är i första hand till för dig som kör själv.

Parkeringstillståndet är personligt och tillståndet får endast användas då innehavaren själv kör fordonet. Även parkeringstillståndet för passagerare är personligt och får endast användas då innehavaren är med i bilen.

Reglerna om parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns i trafikförordningen och i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Tillståndet gäller i hela landet och även i det flesta europeiska länder. Reglerna kan skilja sig mellan olika kommuner.

De tillstånd som missbrukas kan återkallas. Förlorat eller stulet parkeringstillstånd ska alltid polisanmälas. 

(Källa: Sundsvalls kommun och Transportstyrelsen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.