Lilla Alice är ett av spädbarnen som drabbats av kikhosta. Hör vad barnhälsovårdsöverläkare anser att smittade ska göra. Foto: Eva Harström, SVT

Barnhälsoöverläkare: ”Finns risk att kikhostan kommer tillbaka”

Publicerad

Hittills i år har åtta spädbarn smitttats av kikhosta i Västernorrland. Det är nyblivna föräldrar som insjuknat och smittat sitt barn. Många tror att vaccinationsprogrammet ger livslångt skydd mot kikhosta. Så är det inte.

För spädbarn kan kikhostan vara en livshotande sjukdom. Unga vuxna utan skydd mot kikhosta kan smittas och föra kikhostan vidare till sina nyfödda, som ännu inte vaccinerats. Första dosen i vaccinationsprogrammet ges tidigast när barnet är två och en halv månad.

– Vi har bra täckning i Västernorrland vad det gäller kikhostevaccinet idag, men vi har en hel del unga vuxna som har tappat sitt skydd mot kikhosta, konstaterar barnhälsovårdsöverläkare Anette Sjöstedt.

Skyddet minskar med åren

Vaccination mot kikhosta ges idag vid fem tillfällen och sista gången är i högstadiet vid 14-16 års ålder.

– De som fullföljer programmet har ett skydd upp till 20-25 års ålder, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Vaccinationsskyddet minskar med åren och dessutom fanns inte kikhostevaccinet med i vaccinationsprogrammet under åren 1979-1996. Många blivande föräldrar vet inte om och har inte informerats om att de kan sakna skydd mot kikhosta.

”Kan behövas respiratorvård”

– Kikhosta är farligt för spädbarn. Det kan behövas respiratorvård. Tack och lov är det sällan ett barn avlider i kikhosta, men det har hänt i Sverige under de senaste åren, säger Anette Sjöstedt.

På Folkhälsomyndigheten pågår utredningar för att se om de nyfödda barn bör skyddas ytterligare.

– Det diskuteras om vi ska följa andra länder som vaccinerar de gravida mot kikhosta, säger Anette Sjöstedt.

Vad är kikhosta?

Kikhosta är en smittsam sjukdom som ger kraftig och långvarig hosta. För de allra flesta går kikhosta över av sig själv. Barn som är yngre än sex månader har inte fullt skydd av vaccinet. För dem kan kikhostan bli allvarlig och ibland livshotande. Extra utsatta är barn yngre än tre månader som ännu inte har fått sin första dos vaccin.

Hostattackerna kan leda till andningsuppehåll och syrebrist. Ibland kommer andningsuppehållen redan innan hostan eller kikningarna har börjat. Andra allvarliga symtom är kramper och medvetslöshet.

Kikhosta kan leda till komplikationer som lunginflammation. Det är en vanlig orsak till att barn yngre än sex månader med kikhosta behöver sjukhusvård.

Även för tidigt födda barn och barn med vissa kroniska sjukdomar kan få sådana besvär att de behöver övervakas på sjukhus om de får kikhosta.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.