Se isformationerna ute på Åstön i videoklippet och hör även SVT:s meteorolog Pia Hultgren om isen lyser med sin frånvaro på Bottenhavet Foto: SVT

Märkliga isformationer längs kusten – men ingen is på Bottenhavet

Publicerad

Med minusgrader i princip sedan årsskiftet har isarna lagt sig i större utsträckning än de senaste åren men på Bottenhavet ser det trots kylan inte ut att bli någon havsis i år heller.

Issörja och isflak syns mot horisonten ute på Åstön nordost om Sundsvall. Längs stränderna finns spektakulära isformationer men någon fast is finns inte ute på Bottenhavet, trots att det är minusgrader i luften.

Se isformationerna ute på Åstön i videoklippet ovan.

Väderfenomen

Vattnet är för varmt

Blåsväder under januari och en allt för långsam avkylning är faktorer som påverkat situationen. Vattnet har helt enkelt inte blivit tillräckligt kallt.

– Det skulle kunna vara en förklaring att det varit varmt djupare ner i havet och sedan var hösten väldigt mild och det tog tid för havet att kylas av, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Tillfrysningen avbryts

Inne i havsvikarna har det frusit till och längs Ångermanlandskusten ligger isen mellan öarna ända ut till yttersta havsbandet men nu kan väderläget brytas och möjligheterna till fortsatt tillfrysning vara på upphällningen.

– Vi har varmluft som trycker på, konstaterar Pia Hultgren som ändå inte helt avfärdar möjligheten till is på Bottenhavet.

– Det kan fortfarande frysa i början av mars, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väderfenomen

Mer i ämnet