Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”På vissa platser har det regnat en månadsnederbörd på bara en timme”. Se meteorologen berätta om väderfenomenet och översvämningarna som drabbat delstaten Florida. Foto: Nicky Jangali, SVT/AP

Massiva översvämningar i Florida: ”Händer en gång på 1000 år”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har Fort Lauderdale i delstaten Florida drabbats av stora översvämningar till följd av kraftigt oväder som tidigare slagit till i området. SVT:s meteorolog beskriver väderfenomenet som extremt ovanligt men att det kommer förekomma ännu mer i framtiden.

Under veckan har stora översvämningar drabbat Fort Lauderdale, en stad i den sydöstra delen av Florida. Det finns inga uppgifter om omkomna eller skadade personer men enligt amerikanska medier utlystes det undantagstillstånd i delstaten bland annat på grund av de massiva nederbördsmängderna.

– Sådana väderhändelser händer inte ofta, kanske en gång på 1000 år. Det kommer att bli allt vanligare i det varmare klimatet, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Hör meteorologen berätta mer om väderfenomenet som drabbat Florida, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väderfenomen

Mer i ämnet