Nu slipper Markus, 82, gå upp på taket för att ringa

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland har det snabbaste mobilnätet i landet. Till och med riksbekante Markus Gustafsson i Graninge får numera kontakt med omvärlden.

Mobiltrafiken i Graninge har alltid varit osäker och Markus Gustafsson blev riksbekant när han som ”mannen på taket” klättrade på taket på sitt hus och jagade staplar på sin mobil.

Markus blev riksbekant

När SVT Västernorrland skildrade Markus Gustafssons jakt efter mobiltäckning för ett och ett halvt år sedan var han 81 år. Nu har han fyllt 82 och klättrar fortfarande upp på taket när mobilen trilskas. Men det har blivit bättre säger han och plockar fram telefonen.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Nu har jag tre staplar på telefonen och så bra som det varit nu ett tag har jag faktiskt inte varit med om tidigare. Nej det har blivit väldigt bra säger han.

Markus Gustafssons jakt på mobiltäckning fick stor uppmärksamhet och nådde ända in i regeringskansliet när det begav sig. Om det förklarar Västernorrlands nya topplacering ska vi låta vara osagt, men fakta placerar numera länet i topp med landets snabbaste mobilnät. Bredbandskollen som gör kontinuerliga mätningar av landets mobilnät har i en färsk rapport kommit till slutsatsen att Västernorrland följt av Gotland har landets ”hetaste” mobilnät.

Västernorrland snabbast

Bredbandskollen har mätt nätens snabbhet avseende såväl mottagen som skickad datamängd och snabbheten i länet har ökat kraftigt, med 50 procent sedan den senaste mätningen förra året. Skillnaderna mellan olika landsändar är påtagliga. Medan nätet i exempelvis Blekinge klarar 15 Mbit/s presterar nätet i Västernorrland nästan det dubbla, 28,8 Mbit/s

– Det är uppenbart att mobiloperatörerna lagt en stor del av utbyggnaden i norra Sverige under det senaste året och det har fått till konsekvens att södra Sverige halkat efter, säger Richard Dahlstrand, projektledare Bredbandskollen.

– Framför allt har det skett en utbyggnad av 4G men det finns fortfarande platser där det är svårt att komma upp i höga hastigheter och det hoppas jag att operatörerna tar till sig. Lösningen är att bygga mer 4G på fler platser, menar Dahlstrand.

Bättre men inte bra

Trots landets snabbaste nät för mobilsurf gäller hans nyansering också Västernorrland. Snabbheten i nätet varierar som sagt stort mellan olika landsändar men kan också variera kraftigt mellan olika platser lokalt. Bra på en plats kan vara stendött några hundra meter bort och i Västernorrland är det fortfarande tio procent av länets yta som helt saknar mobiltäckning.

Så trots en klar förbättring på ett generellt plan är Graninge och Markus Gustafssons hemtrakter i Sörledinge fortfarande att betrakta som ett problemområde. Markus Gustafsson berättar att det blivit bättre men i jämförelse med bredbandsmotorvägarna runt tätorterna får han nöja sig med betydligt lägre hastigheter.

Mobilen – en trygghet

Närmaste mast står bara en kilometer bort från Markus Gustafssons hus men bara en bråkdel av kapaciteten når hans mobil och dessutom med stora variationer. Ibland har han tre staplar, ibland fyra och ibland bara en. Hans anspråk är små. Han kräver ingen streamad TV på mobilen utan vill med säkerhet kunna ringa vanliga talsamtal.

– Jag har ju ett väldigt behov. Det är hundra procent när jag går i skogen och jobbar med yxa och motorsåg. Det är en trygghet och det är en trygghet jag är rädd om, säger han.

När vi lämnar Markus tar vi riksväg 87 mellan Sollefteå och Östersund som passerar förbi på hörhåll från Markus Gustafssons hus. Här märks problemet med svajig mottagning i ett nötskal. Längs riksvägen är signalen till SVTs mobil först svag för att efter en stund upphöra helt. ”Ingen service”. meddelar telefonen.

Hälften av befolkningen har 4G

I årliga rapporter undersöker också Post och Telestyrelsen mobiltäckningen i Sverige.

I den senaste rapporten finns siffror för 2015  som beskriver moibilnätens yttäckning men också hur stor del av befolkningen som har tillgång till de olika mobilnäten.

I Västernorrland har 99,7 procent av befolkningen tillgång till 3G vilket tillåter hastigheter på upp till 1 Mbit per sekund.

Lika stor andel av befolkningen har tillgång till nät som tillåter hastigheter på 10 Mbit/s, enligt PTS.

För att ha tillgång till de snabbaste hastigheterna på 30 Mbit/s och därutöver krävs 4G. I Västernorrland har 50 procent av befolkningen tillgång till 4G.

För att kunna utnyttja de snabbaste näten fullt ut har även telefonerna betydelse. Mobiler som stödjer de nya frekvenserna 800 och 900 megahertz rekommenderas av Bredbandskollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet