Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ylva Holmgren/SVT

Domare i Sundsvall bakom upprop om ohållbar arbetsmiljö: ”Riskerar rättssäkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Underbemanning, fler brottmål och nya sekretessregler – det är några av punkterna i ett upprop där 341 svenska domare beskriver sin arbetssituation som ohållbar.

Skrivelsen har lämnats in till regeringen och justitiedepartementet.

”Ni behöver prioritera Sveriges domstolar i budgeten. Vad gäller den allmänna sidan så har rättskedjans första instanser polis och åklagare tidigare år fått tillskjutna medel, domstolarna klarar inte det ökade trycket som detta medfört”, står det i skrivelsen.

Fler och mer komplexa brottmål

De senast fem åren har antalet brottmål som inkommer till landets tingsrätter ökat, enligt domstolsverkets statistik. Och då inte bara i antal utan även i komplexitet. 

 – För de målen har det blivit längre handläggningstider och andra mål påverkas och skjuts undan något och för de komplexa målen krävs också mer för- och efterarbete. En tid som vi i dagsläget inte har, säger Marlene Forsman, rådman vid Sundsvalls tingsrätt som lett uppropet.

Möte med justitieministern

Regeringen och justitiedepartementet har nu fått ta del av uppropet. Domare och fackliga representanter har haft möte med justitieminister Gunnar Strömmer (M) för att diskutera läget.

– Vi kände att Gunnar Strömmer delade vår oro och var angelägen om att komma till rätta med de problem som vi har pekat på. Vi fick inga direkta löften men känner oss hoppfulla inför nästa budgetdialog, säger Marlene Forsman.

I klippet följer vi med in i rättsal 3 i tingsrätten i Sundsvall, där Marlene Forsman berättar om domaruppropet.

Så många brottmål kom in år för år 2017–2022

2017: 90 488

2018: 97 478

2019: 104 308

2020: 119 953

2021: 122 431

2022: 122 840

Källa: Domstolsverkets statistik över brottmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.